Voor steeds meer producten zijn batterijen of een accu nodig.
Voor steeds meer producten zijn batterijen of een accu nodig. Johan van Beek

Gemeente: ‘Lever batterijen, accu’s en elektrische apparaten in’

8 juni 2023 om 15:36 Natuur en milieu

SOEST De gemeente dringt er bij de inwoners op aan om elektrische apparaten, losse batterijen en accu’s altijd apart in te leveren. ,,Dat is veilig en levert waardevolle metalen op.”, zegt een woordvoerder vanuit het ‘Witte Huis’ op het Raadhuisplein.

De laatste jaren is er een sterke groei in het gebruik van oplaadbare lithiumbatterijen voor bijvoorbeeld vapes, tandenborstels, smartphones en een groot aantal speelgoedartikelen. Voor steeds meer producten zijn vandaag de dag batterijen nodig. Volgens de gemeente is het voor veel inwoners niet altijd duidelijk dat zo’n product ook apart moet worden ingeleverd. Apart, om de metalen weer her te gebruiken, maar ook om branden te voorkomen.

DUURZAMER 

Een batterij is niet gevaarlijk, tenzij deze bijvoorbeeld in de vuilnisauto wordt vermorzeld. Dan kan deze spontaan ontbranden. Door batterijen en elektrische apparaten apart in te leveren, kan voorkomen worden dat batterijen beschadigd raken en brand veroorzaken. Ook kunnen hierdoor de grondstoffen weer worden gerecycled. Dat helpt bij het duurzamer maken van de economie. 

INLEVEREN

Elektrische apparaten kunnen worden afgegeven bij één van de vele inleverpunten van Wecycle. Alle inleverpunten in Soest en Soesterberg zijn te vinden op de website van e-waste. Oude losse batterijen kunnen worden afgegeven bij een van de vele inleverpunten van Stibat. Hierbij geldt de regel ‘Waar u ze koopt, kunt u ze ook kwijt’. In alle winkels die batterijen of producten met batterijen verkopen staat een inzamelmiddel van Stibat.

Meer informatie: legebatterijen.nl en op doemaarapart.nl

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie