Zulke plaatjes kun je soms maken heel vroeg in de ochtend of in de schemering van de avond.
Zulke plaatjes kun je soms maken heel vroeg in de ochtend of in de schemering van de avond. Lot van den Broek

Op zoek naar een ree in bronsttijd in omgeving Soest

15 augustus 2022 om 15:37 Natuur en milieu

SOEST Het is bronsttijd. Van half juli tot half augustus zitten de reebokken achter de reegeiten aan. Een mooie tijd om reeën te kijken. We maken in de vroege morgen een rondje met Soester Marcel van Breukelen, jachtopzichter op grond van de familie Bosch van Drakestein in Lage Vuursche.

Door Melissa Hofland

Op een vroege donderdagmorgen steken we vanaf de Embranchementsweg een laantje in het Nonnenland in. Meestal lóópt Marcel, te herkennen aan zijn groene shirt en broek, zijn ronden. Voor de gelegenheid rijden we met zijn auto zodat we een groter rondje kunnen maken, in het gebied van zo’n 160 hectare, op zoek naar reeën. Op het dashboard een verrekijker, pet tegen de zon (groen uiteraard), een fles water en een fiep, een instrument waarmee je het geluid van een ree nadoet. ,,En mijn hond Juna neem ik altijd mee, mijn tweede paar ogen.” Een natte snoet drukt zich even van achter de stoel naar voren voor een aai over de bol. ,,Je zou haar als een medewerker kunnen zien. Ze is ervoor getraind, en ik kan haar inmiddels goed lezen. Vaak door haar stuit ik op van alles wat nuttig is voor het werk dat we doen. Vaak merkt zij bijvoorbeeld een ree eerder op dan ik.”

Aflevering 6 alweer van de serie ‘Geïnspireerd door de natuur. Dit keer gaat Melissa Hofland op zoek naar reeën. Krijgt ze die te zien? In de Soester Courant van woensdag 17 augustus een uitgebreide reportage.

Marcel van Breukelen is helemaal in zijn element in de natuur. ,,Ik houd er van en kom er tot rust.
Marcel hoopt met zijn fiep de reeën te lokken.
Een leger beschut onder de boom.
Melissa Hofland
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie