Wethouder en RMN-bestuursvoorzitter Wouter Catsburg uit Zeist opende in Soest de pomp met fossielvrije brandstof.
Wethouder en RMN-bestuursvoorzitter Wouter Catsburg uit Zeist opende in Soest de pomp met fossielvrije brandstof. RMN

RMN wagenpark op weg naar verduurzaming

7 oktober 2021 om 14:04 Natuur en milieu

SOEST Reinigingsbedrijf Midden-Nederland (RMN) heeft weer een volgende stap op weg naar de verduurzaming van haar wagenpark gezet. Vanaf nu tankt RMN in Baarn en Soest HVO 100, een fossielvrije brandstof. HVO 100 is een dieselvervanger en kan zonder aanpassingen in de voertuigen met een dieselmotor worden gebruikt.

RMN heeft voor de levering van deze duurzame brandstof een overeenkomst gesloten met OG (OrangeGas). Wouter Catsburg, bestuursvoorzitter van RMN en wethouder in gemeente Zeist, opende de HVO 100 pomp bij tankstation TinQ aan de Soesterbergsestraat officieel.

BESPARING ,,HVO 100 is de schoonste brandstof die we op dit moment in dieselmotoren kunnen gebruiken. Hiermee verduurzaamt het afvaltransport substantieel. Dit betekent dus niet alleen een financiële besparing voor de RMN gemeenten, maar ook dat de RMN vrachtwagens minder vervuilend zijn tijdens hun werkzaamheden.”  

Deze dieselvervanger wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten. Naast een aanzienlijke CO2 reductie (90%), zorgt deze brandstof volgens RMN ook voor lagere emissies van stikstof, fijnstof en roet. Bovendien is HVO 1OO vrijwel geurloos en volledig biologisch afbreekbaar, aldus de reinigingsdienst voor onder meer Soest en Baarn. ,,Daarom is HVO naast Bio-CNG de brandstof de nieuwe standaard voor ons wagenpark aldus Catsburg.

advertentie
advertentie