Vanaf 14 juni (tot en met 9 september) wordt de bruine GFT container weer wekelijks geleegd.
Vanaf 14 juni (tot en met 9 september) wordt de bruine GFT container weer wekelijks geleegd. Johan van Beek

Bruine container in zomer elke week geleegd in Soest en Soesterberg

3 juni 2021 om 17:50 Natuur en milieu

SOEST De huishoudens in Soest en Soesterberg kunnen vanaf 14 juni weer elke week hun bruine container langs de straat zetten. Reinigingsbedrijf gaat het groente-, fruit- en tuinafval dan weer wekelijks op een vaste dag per wijk ophalen. Deze extra dienst wordt tot en met 9 september verleend.

Dat gebeurde voorheen ook gedurende jaren, maar vorig jaar werd de extra ophaalservice vanwege corona geschrapt. Normaliter worden de bruine containers om de twee weken geleegd. In de zomer is er vaak meer gfdt-afval uit de tuin. Als dat lang in de container zit, kan dat bij hoge temperaturen tot stankoverlast leiden.

COMPOST Volgens RMN wordt 80% van het GFT verwerkt tot compost en groen gas. ,,Deze verwerking zorgt voor minder luchtvervuiling en het bespaart kostbare grondstoffen. Als men het afval goed scheidt, houdt men maar een kleine hoeveelheid restafval over. Doordat RMN de gft-container vaker leegt, raakt deze niet overvol en voorkomen we stankoverlast”, aldus een woordvoerder van het reinigingsbedrijf.

SCHEMA Voor het meest actuele inzamelschema verwijst RMN naar de RMN app die kan worden geïnstalleerd. Daarin kan worden aangegeven of men een melding wil ontvangen wanneer de afvalcontainer aan de weg moet staan.

Naast het gewone groente- fruit- en tuinafval mogen ook eierschillen, koffiefilters met koffiedik en etensresten, waaronder gekookt voedsel, vis en vlees (ook graatjes en botjes) in de bruine container. Bij twijfel kan de app of de site worden geraadpleegd.

Tips tegen stank
Om stank en insecten in de container te voorkomen, is het volgens RMN verstandig de container in de schaduw te plaatsen, zodat de inhoud niet gaat broeien. ,,Leg onderin de container wat stro neer om het aankoeken van etensresten te voorkomen. Een takje lavendel helpt een aantal insecten voorkomen.” Meer tips op www.rmn.nl in de RMN-app.Via RMN kan ook een afspraak worden gemaakt met de recyclingcoach.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie