De wethouders Aukje Treep en Harrie Dijkhuizen bij de Peters Baan, waar duurzaam natuurbeheer aandacht heeft gekregen.
De wethouders Aukje Treep en Harrie Dijkhuizen bij de Peters Baan, waar duurzaam natuurbeheer aandacht heeft gekregen. Pieter Bax Fotografie

‘Duurzaam natuurbeheer rond Soester ijsbaan aan de Eemweg’

19 december 2020 om 08:00 Natuur en milieu

SOEST Duurzaam natuurbeheer is momenteel van toepassing in het gebied van de Peter’s Baan. In de winter kan er (bij voldoende vorst) worden geschaatst, de rest van het jaar is er ruimte voor een grote biodiversiteit.

,,Vanaf 1990 hebben we steeds meer poelen aangelegd in het buitengebied van gemeente Soest, omdat dit voor de biodiversiteit heel belangrijk is”, zegt wethouder Aukje Treep. ,,Het gebied rond de ijsbaan heeft zoveel ‘kwel’ waardoor er van nature een laag water op staat. Dit zorgt ervoor dat je met minimale middelen poelen kunt creëren. Het resultaat is een zeer bio divers natuurgebied.”

WINTER Aan het begin van de winter wordt er water op het land gepompt voor de ijsbaan, na de winter wordt het water afgevoerd richting de Eem. Wethouder Harrie Dijkhuizen: ,,Vroeger was het terrein in gebruik voor agrarische doeleinden, maar de drassige grond is hier eigenlijk niet geschikt voor. Door het gebruik van landbouwmachines ontstonden er hele diepe gleuven en sporen, wat het beheer van de ijsbaan erg bemoeilijkte. Als de ijsvereniging in de winter het land onder wilde laten lopen stond de waterpomp wel vijf tot zes weken aan. Omdat we het terrein nu hebben geëgaliseerd, kost dit nog maar een week. Daarbij is het veel veiliger, want de ijsbaan is nu overal dertig centimeter diep. Dus mocht het ijs niet overal even sterk zijn en je gaat erdoorheen, dan is dat niet zo erg.”

ZOMER Na de winter wordt het water voor de ijsbaan afgevoerd richting de Eem via een afwateringsstelsel met buizen. Het terrein is in de lente en zomer droger en er zal na verloop van tijd een bloemrijk grasland ontstaan met een grote diversiteit aan plantensoorten. ,,Die bloeien vanaf maart tot eind van de zomer”, aldus bos- en natuurbeheerder Jan Tupker van de gemeente. ,,Dat is niet alleen heel mooi voor iedereen die hierlangs fietst of loopt, het is ook nog eens fantastisch voor de vlinders, bijen en allerlei andere insecten. Die op hun beurt weer allerlei amfibieën, vogels en klein wild aantrekken.”

advertentie
advertentie