Er wordt voor gezorgd dat zeldzame soorten weer de ruimte krijgen in De Zoom.
Er wordt voor gezorgd dat zeldzame soorten weer de ruimte krijgen in De Zoom. Willem Mes

Natuurgebied De Zoom in ere hersteld: meer biodiversiteit

6 november 2020 om 12:14 Natuur en milieu

SOEST Natuurgebied De Zoom wordt in ere hersteld. De herstelwerkzaamheden vinden plaats op advies van diverse reptielen- en korstmossendeskundigen. ,,Goed voor de biodiversiteit,” zegt Gerrit Jan Liet. Hij is projectleider van de natuurontwikkeling namens terreineigenaar a.s.r. ,,Er ontstaat ruimte voor zeldzame soorten als korstmossen, jeneverbessen, ringslangen, hazelwormen en de mierenleeuw.”

Projectleider Liet is blij met de kans om aan de slag te gaan. ..Op initiatief van de provincie wordt het gebied in ere hersteld. We gaan aanpassingen doen die zorgen voor meer bijzondere soorten in dit gebied. De provincie verleent hiervoor subsidie.”

DICHTGEGROEID De Zoom kent een eeuwenlange historie en is door de jaren heen veranderd. Liet: ,,Het gebied bestond vroeger uit uitgebreide zandverstuivingen. In de twintigste eeuw is dat grotendeels bebost en spontaan dichtgegroeid met grove dennen. Het gevolg is dat oorspronkelijke soorten minder kans krijgen en een afname van de biodiversiteit. Een deel van dat bos wordt nu uitgedund. Ook worden stukken afgeplagd, zodat weer schraal zand aan de oppervlakte komt. Dit is belangrijk omdat zeldzame soorten, zoals korstmossen, insecten en reptielen, afhankelijk zijn van het droge zand.

De provincie Utrecht vindt het behoud van bedreigde planten- en diersoorten belangrijk. Dat vraagt om het versterken van de landschappelijke kwaliteit en de natuurgebieden. De provincie zet met verschillende natuursubsidies in op de verhoging van biodiversiteit, ook in de meer verstedelijkte gebieden. Het maakt behoud en herstel van leefgebieden voor zeldzame dieren en planten mogelijk.

Een deel van de dennen wordt verwijderd. Daarvan gaan bijen, kevers en spechten profiteren

In het bos bevinden zich ook veel eikenstrubben. Dat zijn stronken met meerdere kronkelige stammen. Deze zijn soms eeuwenoud. Ook groeien er nog jeneverbessenstruiken in het gebied. ,,Deze bijzondere bomen en struiken hebben nu zwaar te lijden door de schaduwdruk van de omringende naaldbomen. Een deel van de dennen wordt verwijderd. ,,Daarvan gaan bijen, kevers en spechten profiteren zegt Liet. Op zo’n 2,9 hectare zal een open ruimte ontstaan waar de oude eikenstrubben, jeneverbessen en korstmossen weer vol in het licht en het zicht staan.

VRIJWILLIGERS In het natuurgebied is al enige tijd een vrijwilligersgroep van de KNNV (Vereniging voor Veldbiologie - Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, de Vereniging voor Veldbiologie) actief. Deze leden met veel ecologische kennis gaan de werkzaamheden intensief begeleiden en voor het noodzakelijke onderhoud na de inrichting zorgen. Vrijwilliger Simone Laanbroek ,,In je eigen omgeving de natuur een stukje mooier maken is prachtig. De natuur is gelukkig heel veerkrachtig en maakt snel gebruik van de mogelijkheden.”

Het gebied blijft tijdens de werkzaamheden, waarbij machines worden ingezet, toegankelijk. De werkzaamheden starten op 9 november 2020.

a.s.r. bezit een gebied van ruim 200 hectare grond aan de westkant van Soest. De gronden bestaan onder meer uit het bosgebied Hees, waar natuurgebied De Zoom onderdeel van is.

advertentie
advertentie