Het gelegenheidsensemble Lily met (tweede van links) Maroesjka Vermolen uit Soest.
Het gelegenheidsensemble Lily met (tweede van links) Maroesjka Vermolen uit Soest. Eigen foto

Soesterse brengt met ensemble Lily ode aan Liesbeth List

10 december 2020 om 19:30 Muziek

SOEST Maroesjka Vermolen uit Soest brengt zondag 12 december een muzikale ode aan Liesbeth List die de laatste jaren van haar leven in Soest doorbracht. De Soester zangeres doet dat met het ensemble Lily, waarvan zij deel uitmaakt. Samen met zangeres/pianiste Nicky ten Bosch schreef de Soesterse een medley als eerbetoon aan de dit jaar overleden Liesbeth List.

Hans van Os zingt Ramses Shaffy en Lior Kuperberg vult aan op saxofoon. De premiere is zaterdag 12 december, de geboortedag van Liesbeth List, op het You Tube-kanaal van Lily om 13.30. Lily treedt dinsdag 15 december op in de Open BAC in Amsterdam.

,,Met Liesbeth List is een van de weinige Nederlandse chansonnières heen gegaan”, zegt Maroesjka die ook stem- en zangdocent is. ,,Juist in haar lyrische liedjes in het Frans, Nederlands en Duits was haar zeggingskracht het grootst. Dat is te horen aan de sterke dynamiek en kleurrijke resonans. Met onze selectie voor de medley moedigen de luisteraar aan om in deze bijzondere tijd in vertrouwen te blijven.”

De gekozen nummers zijn  Heb het leven lief, Waar ik ook ben, Samen en Shaffy Cantate. De laatste drie zijn een duet met Ramses Shaffy.

Liesbeth was het meest bekend om haar duetten met Ramses. Wat veel minder (jonge) mensen weten is dat Liesbeth in Frankrijk optrad met Juliette Greco en Charles Aznavour en stukken zong van Renault en Brel. In Duitsland zong ze doorleefd Duitse liedjes, o.a met Reinhard Mey, alsof ze daar was opgegroeid. Lily wenst dat juist deze muziek vaker te horen is.

Lily is een ensemble opgericht voor deze gelegenheid. De naam is een afkorting van Liefhebbers van het Lyrische Lied. Deze medley is ook een ode aan verhalende liederen waarbij de taal wordt aangevuld met rijke melodieën en harmonieën. Volgens Lily helpen ze in deze tijd van meer op jezelf zijn om gevoelens te uiten. Maroejska: ,,Het is ook een ode aan alle zangeressen en zangers die lyrische liederen vertolken en radiomakers zoals Jacques Klöters en Sara Kroos die dit genre draaien.”

Maroesjka Vermolen zingt jazz pop en soul met haar eigen band Sadza. Zij zingt ook Franse chansons, die haar als kind al betoverden. In 2002 zong ze in de finale van het Concours de la Chanson. Sinds 2019 verklankt ze kunstwerken: nu met pianist Eric Wijnands, eerder met Annelie Koning. Ze geeft les als zang- en stemcoach in de Lichtenberger methode. De drie muzikanten van Lilly komen niet uit Soest.

Liesbeth List overleed dit jaar. De laatste jaren van haar leven woonde ze in Soest.
advertentie
advertentie