Tim de Wolf stuurt de naald naar een singeltje op zijn draaitafel.
Tim de Wolf stuurt de naald naar een singeltje op zijn draaitafel. Artishock

Lezing in Artishock over de fonografische geschiedenis

26 februari 2020 om 19:30 Muziek

SOEST Tim de Wolf maakt tijdens zijn lezing een rondgang door de fonografische geschiedenis. Met behulp van beeld en geluid worden veel zaken duidelijk gemaakt. Hij doet dat op vrijdag 28 februari in Artishock.

Het eerste vastleggen van geluid in beeld gebeurde rond 1810 met een Vibrograaf van Duhamel. De eerste Fonograaf voor vastleggen van geluid om dit weer te laten horen is van Edison uit 1877. De vroegste opnamen gingen op tinfolie. Later kwam hiervoor de wasrol in gebruik. De eerste platen werden van schellak (vaak onjuist bakeliet genoemd) gemaakt waarna na de tweede wereldoorlog vinyl in gebruik kwam.

De Wolf laat uitvoerig al deze aspecten in beeld, geluid en verhaal tot hun recht komen. Voor wie maar enigszins is geïnteresseerd in oude opnamen of oude techniek, is dit een lezing om niet te willen missen. De lezing stopt bij de komst van stereo en elektronische muziek rond 1960.

De Soester is sinds 1998 actief met zijn Bureau voor AudioArcheologie. Hij studeerde economische en sociale geschiedenis en combineerde dit met zijn passie voor historisch geluid. Zijn bedrijf richt zich op conservering, digitalisering, onderzoek en documentering met betrekking tot oude geluidsdragers en geluidregistratie.

Tim wordt vergezeld door Semmy Prinsen die op oude grammofoons oude platen met het oude geluid zal laten horen. Hij speelt onder andere Louis Armstrong en Fletcher Henderson op Brunswick met een HMV akoestisch speler. Ook speelt hij Charly Parker en Lester Young op Capitol met een Geloso buizenversterker en een TrioTrack platenspeler.

De lezing duurt ongeveer twee uur. Na drie kwartier is er een korte pauze.

Vrijdag 28 februari, 20.00 uur, Artishock, Steenhoffstraat 46a, lezing oude muziek, opnamen en weergave, 5,00 euro (incl. één consumptie).

advertentie
advertentie