Willemijn Deen en Leonardo Rizzo, 'zus en broer' voor een jaar. ,,Je ziet aan hem hoe leuk hij het vindt.
Willemijn Deen en Leonardo Rizzo, 'zus en broer' voor een jaar. ,,Je ziet aan hem hoe leuk hij het vindt." Peter Beijer

Italiaan in Soest: ‘broer en zus’ voor een jaar

15 november 2021 om 14:30 Mensen

SOEST Je bent jong, fit, ambitieus en je wilt wat van de wereld zien. Travel Active is een uitwisselingsorganisatie die jongeren de kans geeft de wereld over de landsgrenzen te ontdekken. Leonardo Rizzo (17) verruilt het Italiaanse Marche een jaar lang voor Soest en is tot augustus volgend jaar pleegzoon bij de familie Deen. 

Johan en Adriane Deen en dochter Willemijn (16) zien Leonardo als volwaardig gezinslid. Adriane: ,,Leonardo woont sinds augustus bij ons en blijft tot augustus volgend jaar. Eerder dit jaar verscheen in de Soester Courant een bericht over het uitwisselingsprogramma van Travel Active. Het idee sprak ons aan. Wij hebben vier kinderen, van wie er drie het huis uit zijn. Het werd een beetje stil in huis. Met de komst van Leonardo is er weer wat reuring. Het is gezellig en we leren van elkaar.”

Ik kan het Nederlands een beetje verstaan, maar het spreken is moeilijker

Leonardo komt uit Marche, een regio in het midden van Italië, grenzend aan de Adriatische Zee, tussen San Marino en Pescara. De scholier weet het gesprek na enkele maanden in het land goed te volgen. In accentloos Engels vertelt hij: ,,Ik kan het Nederlands een beetje verstaan, maar het spreken is moeilijker.”

SOLITAIR TOILET De jonge Italiaan verwonderde zich de eerste dagen over de sanitaire voorzieningen in Nederland. ,,Het was voor mij een verrassing dat in vrijwel elk huis een solitair toilet is. Dat kennen wij niet in Italië, daar is elk toilet een onderdeel van de badkamer.”

In het Engels vertelt Leonardo daarom uitgebreid in de Soester Courant van woensdag 17 november over zijn leven in Nederland. Over stamppot en tennis. En hoe ervaart ‘zus’ Willemijn het allemaal?

Door Peter Beijer

Peter Beijer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie