Paul Smit (1955-2020) voor het schilderij van het vroegere onderkomen van Drukkerij Smit BV en Uitgeverij Smit BV, dat achter de huidige Lidl aan de Van Weedestraat stond.
Paul Smit (1955-2020) voor het schilderij van het vroegere onderkomen van Drukkerij Smit BV en Uitgeverij Smit BV, dat achter de huidige Lidl aan de Van Weedestraat stond. Johan van Beek

Paul Smit, oud-eigenaar van de Soester Courant, overleden

22 juli 2020 om 20:38 Mensen

SOEST Paul Smit, oud-eigenaar van de Soester Courant, is woensdag op 65-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek aan de gevolgen van een val op de trap van het paviljoen van zijn club SO Soest. Daar was hij dinsdagavond als vrijwilliger in de weer, zoals eigenlijk bijna elke dag.

Los van het persoonlijk verdriet en leed van de familie heeft de plotselinge dood van Paul Smit in Soest een schokgolf van reacties teweeggebracht. Hij was bekend en gewaardeerd bij veel mensen, in het hele spectrum van de lokale samenleving. Omdat hij altijd bereid was te helpen, een luisterend oor bood, van gezelligheid hield en als het moest zijn mening gaf, maar eigenlijk niet wist hoe je boos kon worden.

Paul genoot grote bekendheid als eigenaar van de Soester Courant en eigenaar en directeur van zowel Drukkerij Smit BV en Uitgeverij Smit BV, de bedrijven die respectievelijk in 1919 en 1922 waren opgericht door zijn opa Gijs. Zijn vader Everard nam later de leiding over van de drukkerij, oom Harry ontfermde zich over de krant. Paul groeide op in het pand waar vroeger de drukkerij was gevestigd, pal achter de huidige Lidl. ,,Als de ramen open stonden, hoorde ik in mijn slaapkamer de persen rollen", vertelde hij ooit in een interview. Als tiener werkte hij er en op zijn 21e kwam hij in vaste dienst en werd hij snel bij het directieoverleg betrokken.

DRUKKERIJ Hij nam het bedrijf in 1983 over en verhuisde met de drukkerij en de zetterij mee naar Amersfoort. Redactie, acquisitie en kantoor van de krant bleven aan de Van Weedestraat achter. Paul was in de dagelijkse gang van zaken vooral betrokken bij de drukkerij. Als technische man doorliep hij alle afdelingen en leerde hij op jonge leeftijd calculeren.

Met de inhoud van de Soester Courant bemoeide hij zich nooit. Hij vond dat de redactie zelfstandig en onafhankelijk moest kunnen werken. Vaak genoeg werd hij gevraagd om aandacht voor het een of ander in de krant, maar dan luidde zijn antwoord steevast: 'Dan moet je de redactie even bellen'. Daarentegen stemde hij eigenhandig wel meestal in als hij werd benaderd om een club of activiteit te sponsoren. Op die manier droeg hij eraan bij dat de Soester Courant midden in de samenleving stond.

STAPELTJE Paul wist dat zijn kinderen hem niet zouden opvolgen en zette negen jaar geleden een proces in om de drukkerij, die in de jaren tachtig en negentig marktleider was met kettingformulieren, te verkopen. Dat gebeurde in 2014. Vanaf dat moment was hij directer betrokken bij de krant en verhuisde hij zijn werkplek naar het redactiekantoor aan de Steenhoffstraat. Hij was niet te beroerd om op donderdag met een stapeltje kranten onder zijn arm de deur uit te gaan om 'klachten te lopen'. Omdat hij wist dat mensen op de krant zaten te wachten.

Maar Paul besefte ook dat het na alle ontwikkelingen economisch niet meer haalbaar was om zelfstandig één krant uit te geven. In juni 2017 kwam de Soester Courant in handen van BDUmedia. Daarmee kwam na 98 jaar een einde aan het Smit-tijdperk. Er ging een gedegen en zorgvuldig proces aan vooraf, want bij zowel de verkoop van de drukkerij als de uitgeverij toonde Paul zijn menselijke kant en zorgde hij ervoor dat de medewerkers op een goede manier konden doorgaan of afvloeien.

SO SOEST Daarbuiten was Paul ook actief, voor het Groot Gaesbeeker Gilde en de organisatie van Koningsdag, maar bovenal aan de Bosstraat-Oost. Hoewel hij nooit het winnende doelpunt in een promotie- of kampioenswedstrijd voor het eerste scoorde, kon hij zonder overdrijven 'Mr. SO Soest' worden genoemd, niet eens alleen maar omdat hij van 1991 tot 2009 voorzitter was. Eentje die niettemin veel werkzaamheden graag zelf uitvoerde, omdat hij nu eenmaal van aanpakken hield. Liever ergens op het complex dan aan de bestuurstafel.

Hij speelde een grote rol bij de totstandkoming van het nieuwe clubhuis, maar ook de kunstgrasvelden en leidde veel projecten waarmee de voetbalclub een stap voorwaarts kon zetten. Ook zat hij in de organisatie van onder meer het internationale jeugdtoernooi. Tussen de bedrijven door stond hij achter de bar met beide benen op de grond, buiten met een bezem in de hand of op het veld met een fluit in zijn mond. De titel van erevoorzitter van SO Soest was dik verdiend. De Koninklijke Onderscheiding die hij vorig jaar april kreeg ook.

KOFFIE EN KOEKJES In december 2017, een half jaar nadat de Soester Courant in andere handen was overgegaan, stapte de krant binnen bij Paul en zijn echtgenote Carla. Ze zaten er ontspannen bij. Paul haalde koffie en koekjes, een beeld dat vóór de overname een uitzondering zou zijn geweest. Kort ervoor hadden ze met het hele gezin en aanhang op Gran Canaria uitgerust.

,,Het overdragen van de krant was een ingrijpende beslissing. Maar ik heb er rust bij", zei Paul in december 2017. 'Het leven na de krant' stond er als kop boven het artikel. Dat leven na de krant was hem niet lang gegund. Paul laat zijn vrouw Carla, twee dochters, één zoon, twee schoonzoons, een schoondochter, een kleinzoon en een heleboel mooie herinneringen na.

Door Johan van Beek

advertentie
advertentie