Afbeelding
Eempers

Laatste groet van brandweer aan Anton Verdegaal

8 mei 2020 om 17:56 Mensen

SOESTERBERG Hij was een bekend gezicht in Soesterberg, Anton Verdegaal, niet in de laatste plaats door zijn lidmaatschap van de brandweer. Eerst jarenlang als vrijwilliger, na het beëindigen van zijn 25-jarige actieve loopbaan, waarin hij het tot ondercommandant bracht, als lid van de vereniging. Hij overleed op 75-jarige leeftijd en is vrijdagmiddag gecremeerd.

Jan van Steendelaar

Verdegaal, die zijn werkzame leven in dienst van TNO aan de Kampweg doorbracht, bleef na zijn afscheid als korpslid actief als vrijwilliger binnen de vereniging, waarin hij zich verdienstelijk maakte als contactpersoon voor en chauffeur van de Austin K 2, de brandweerauto uit 1954 die dienst deed bij de korpsen Lage Vuursche en Baarn en ten slotte bij de bedrijfsbrandweer van golfkartonfabriek Mercurius in Soest. Het korps Soesterberg kreeg er in 1990 de beschikking over. Vier jaar lang duurde het opknappen van de auto. Verdegaal had hier een groot aandeel in. Het was lang onzeker of de restauratie zou kunnen worden voltooid, maar vooral ook door de inzet en het aanstekelijke enthousiasme van Verdegaal was het in 1994 zover dat hij de weg op kon. Sindsdien is de auto met Verdegaal als vaste chauffeur bij tal van gelegenheden ingezet. Niet alleen bij brandweeractiviteiten, maar ook bij school- en verenigingsactiviteiten en bij de intocht van Sinterklaas en zelfs in het buitenland.

In 1970, toen het brandweerkorps onder leiding stond van commandant J.A. Luyf, meldde Verdegaal zich aan als vrijwilliger. Hij werkte zich op van brandwacht tot onderbrandmeester, was instructeur voor aankomende vrijwilligers en nam examens af. Op 17 maart 1987 was er een feestavond ter gelegenheid van de overname van het plaatsvervangend commandantschap, een functie die C.J. Vos door drukke werkzaamheden moest neerleggen, door Verdegaal. Burgemeester mr. Paul Scholten installeerde hem.

De brandweer bleef zijn grootste hobby. Het korps nam vrijdagmiddag waardig afscheid van Verdegaal. Met ,,zijn auto” voorop, de K 2, trok de rouwstoet van zijn huis langs een haag van brandweervrijwilligers, vrienden, bekenden en buurtbewoners naar de brandweerkazerne aan de Koppenlaan, waar vijf leden in uniform, en oud-leden een laatste groet brachten.

Afbeelding
advertentie
advertentie