Ook bij huwelijken, zoals tussen Dennis ter Beek (D66) en Elske Suijkerbuijk (GroenLinks) staat burgemeester tussen en boven de partijen.
Ook bij huwelijken, zoals tussen Dennis ter Beek (D66) en Elske Suijkerbuijk (GroenLinks) staat burgemeester tussen en boven de partijen. Jaap van den Broek

Zegen over politiek huwelijk D66-GroenLinks

24 oktober 2019 om 15:50 Mensen

SOEST Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen. Dit gezegde galmt regelmatig door de wandelgangen van het gemeentehuis als Dennis ter Beek en Elske Suijkerbuijk elkaar daar spreken. De fractie-assistenten van respectievelijk D66 en GroenLinks zijn verantwoordelijk voor een 'politiek huwelijk'. Of dat de verhoudingen tussen coalitie en oppositie zal verbeteren, is maar de vraag.

Johan van Beek

Zelfs in huiselijke kring worden - ook na de bruidstaart - zo min mogelijke politieke items aangesneden, om (oeverloze) debatten aan tafel uit de weg te gaan. ,,We klagen niet over elkaars partijleider. Ook hebben we afgesproken dat we niet samen naar de vergaderingen fietsen, en ook niet na afloop naar huis. Anders krijg je meteen discussies", zegt Dennis een dag voor de bruiloft en tussen het pakken voor de huwelijksreis door.
Want hoewel D66 en GroenLinks soms best tegen elkaar aan schuren, zijn er voldoende politieke tegenstellingen te vinden, zeker nu Dennis als D66-er onderdeel uitmaakt van het Soester college, en Elske met GroenLinks haar best doet om oppositie te voeren.

HEET HANGIJZER Een heet hangijzer is bijvoorbeeld het plan voor de Dalwegvisie, waarbij het gemeentehuis wordt omgeturnd tot Huis van de samenleving, en het gebied er omheen aantrekkingskracht moet gaan uitoefenen om te wonen en te ontmoeten. Als D66-man vindt Dennis dat een prachtig plan. Elske noemt het allemaal onzin.

GEMELD Toch is er geen politiek onderwerp dat de liefde tussen de twee in de weg staat. En de zegen voor hun (politieke) huwelijk hebben ze. ,,Voordat we op de lijst van onze partij kwamen, hebben we allebei meteen tegen onze partij gezegd dat we een relatie hebben. De fracties zijn denk ik blij dat we erbij zijn, ook omdat we jong zijn. En voordat we fractie-assistent werden, hebben we het ook gemeld bij de griffier. Die zei meteen: geen probleem."

Ook de instemming van burgemeester Rob Metz hebben de kersverse echtgenoten Dennis (26) en Elske (25). Op hun verzoek maakte hij donderdagmiddag op Soester bodem zijn debuut als ambtenaar van de burgerlijke stand en stond hij garant voor de plechtige huwelijksvoltrekking. Ook in deze hoedanigheid stond Metz tussen en boven de partijen.

GRAPJES Natuurlijk worden er over en weer door de fracties grapjes gemaakt over de relatie. De twee maatschappelijk betrokken Soesters nemen ze voor lief. Hun huwelijk zal bestand zijn tegen de politieke belangen en standpunten die hun pad zullen kruisen.

OP REIS De kans dat de begrotingsbehandeling roet in de wittebroodsweken gaat gooien, is gering, zo niet nihil. Wanneer de gemeenteraad op donderdag 31 oktober en 7 november over ingrijpende bezuinigingen en forse lastenverzwaringen debatteert, zijn de twee tortelduiven op huwelijksreis.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie