Op Kamp van Zeist wordt gebouwd aan een nieuw asielzoekerscentrum dat plaats moet bieden aan vierhonderd mensen.
Op Kamp van Zeist wordt gebouwd aan een nieuw asielzoekerscentrum dat plaats moet bieden aan vierhonderd mensen. Archief BDUmedia/Soester Courant

‘Meer geld nodig voor opvang asielzoekers en statushouders’

2 december 2022 om 09:16 Maatschappelijk

SOEST/REGIO Er wordt door de Utrechtse gemeenten en de provincie intensief samengewerkt om de opvang van asielzoekers en de huisvesting van statushouders in goede banen te leiden. Het afgelopen jaar is de urgentie en de vraag vanuit het Rijk naar woonruimte alleen maar toegenomen.

In september 2022 bedroeg de opgave voor de provincie en de gemeente de huisvesting van 2800 asielzoekers. Dat aantal is eind volgend jaar meer dan verdubbeld. Daarom hebben de gemeenten en de provincie opnieuw een gezamenlijk bod opgesteld  waarin het Rijk wordt gevraagd om financiële ondersteuning voor de realisatie van opvangplekken voor asielzoekers en statushouders in alle 26 Utrechtse gemeenten.

FLEXWONINGEN In het bod zijn ook specifieke projecten genoemd voor het neerzetten van flexwoningen. Deze flexwoningen zijn bedoeld voor alle woningzoekenden, maar ook voor de huisvesting van statushouders. Om deze projecten te realiseren wordt er in het Bod ook een financiële bijdrage aan het Rijk gevraagd voor het versterken en voortzetten van het Kansenmakersteam.

INSINGERSTRAAT In Soest bestaat het plan om flexwoningen te realiseren aan de Insingerstraat, maar mede door de aanwezigheid van de das zal realisatie van dat plan nog op zich laten wachten, als het allemaal al doorgaat. Er zouden onder anderen Oekraïense vluchtelingen moeten worden gehuisvest die nu al in de gemeente wonen. Omdat het plan Insingerstraat nog niet uitvoerbaar is, worden de ca 150 Oekraïense vluchtelingen hoogstwaarschijnlijk voor de duur van anderhalf jaar gehuisvest op een bungalowpark aan de Amersfoortsestraat in Soesterberg.

Elders in Soesterberg, op Kamp van Zeist wordt nu noodopvang geboden aan asielzoekers. Er wordt daar gewerkt aan de bouw en oprichting van een asielzoekerscentrum (azc), ingericht op de komst van vierhonderd mensen voor de duur van waarschijnlijk vijf jaar. Dat azc zou nu al geopend moeten zijn, maar er is forse vertraging opgelopen.

CREATIEVE OPLOSSINGEN Bij de huisvesting van asielzoekers en statushouders krijgen gemeenten en provincie ondersteuning van het Utrechtse Kansenmakersteam, een initiatief van de regio Amersfoort, regio Utrecht en de provincie. Gedeputeerde Rob van Muilekom: ,,We hebben afgelopen jaar met alle Utrechtse gemeenten keihard gewerkt om aan de vraag vanuit het Rijk naar opvangplekken te voldoen. En die vraag wordt alleen maar groter. Daarbij is een goede samenwerking met Rijk en COA belangrijk, omdat we naar die creatieve oplossingen moet blijven zoeken. Ons Kansenmakersteam is hierbij onmisbaar. Om dat te kunnen blijven doen is er vanuit het Rijk echt financiële ondersteuning nodig.¨ Voor het instandhouding van het team vraagt de provincie aan het Rijk om een extra bijdrage van 600.000 euro.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie