De organisatoren v.l.n.r. Hellen Röell, Annemarie Smulders, Anastasia Kozlova, Danielle de Bruijn.
De organisatoren v.l.n.r. Hellen Röell, Annemarie Smulders, Anastasia Kozlova, Danielle de Bruijn. Celia de Vree

Benefietavond in Speeldoos voor Oekraïne

4 april 2022 om 19:00 Maatschappelijk

SOEST/BAARN Er wordt hard gewerkt om over anderhalve week een benefietavond te laten knállen in de Speeldoos. Met medewerking van violiste Anastasia Kozlova en Rotary Baarn-Soest komt de internationale crème de la crème van muziek, dans en kunst op 13 april optreden en is er een veiling en loterij.


Door Celia de Vree

De in Rusland geboren Anastasia Kozlova, organisator van Festival Groeneveld, keek de eerste dagen van de oorlog in Oekraïne verslagen naar de tv beelden. ,,Hoe kan het gebeuren dat je plotseling je buren als vijand moet zien?”, waren haar gedachten. Maar al snel dacht ze: ,,Ik moet wat dóen! Na rondvraag bleek dat heel veel van mijn muzikale collega ‘s ook dat idee hadden. We besloten een benefietconcert te organiseren.”

BIJDRAGEN Theater de Speeldoos Baarn wilde graag meewerken aan dit bijzondere concert. Op woensdagavond 13 april om 19.30 uur zwaaien de deuren van het theater aan de Rembrandtlaan dan ook open voor het publiek. Danielle de Bruijn van het theater: ,,We kunnen een grote groep gasten ontvangen, de akoestiek leent zich voor het concert en we willen graag bijdragen aan dit goede doel. Dus werkt ons theater belangeloos mee aan de avond en stellen we het gebouw en ons personeel ter beschikking. Zo doneren wij in natura aan het goede doel.”

Het is ongelofelijk hoe gul iedereen is. We hebben voor de loterij geweldige items gekregen

SUPER PRIJZEN De leden van Rotary Baarn-Soest pakten de uitdaging aan om op de avond een loterij en veiling te organiseren.
Hellen Röell en Annemarie Smulders gingen ‘de boer’ op om prijzen en sponsoring te regelen. ,,Het is ongelofelijk hoe gul iedereen is”, laten ze weten. ,,We hebben voor de loterij en de veiling geweldige items gekregen als een rondvlucht, een verzorgde boottocht, een schilderij, een overnachting in een B&B en een huiskamerconcert. Winkeliers gaven niet één, maar drie cadeaubonnen en zo ging het maar door.”

Op de dag van het concert zelf kunnen Annemarie Smulders en Hellen Röell wel met een aanhangwagen de ondernemers langs, grappen ze. Smulders: ,,Om alle prijzen te verzamelen en alle verse producten op te halen voor de avond. Zo komen er heerlijke taartjes voor bij de koffie en nog meer leuks en lekkers voor alle bezoekers die die avond komen.”  

TOPNIVEAU Het aanbod van de muziek op de woensdag is van topniveau, vertelt violiste Anastasia Kozlova. De Hilversumse is de organisator en artistiek leider van Festival Groeneveld, een internationaal muziekfestival. ,,Nergens anders komen zo veel gerenommeerde musici tegelijk bij elkaar als op de benefietavond in Baarn. Ze wilden allemaal meewerken en spelen werk van Russische en Oekraïense componisten. Geheel belangeloos komen ze spelen. Daarbij komt er ook jong talent uit Oekraïne optreden. Zo laten we zien dat muziek verbindt en dat we samen in vrede op het podium kunnen staan.”

Wat verder uniek is aan de avond is dat klassieke muziek, verhaal en kunst bij elkaar komen op het podium. De Baarnse zangeres en presentatrice Marlayne Sahupala presenteert de avond.

KAARTEN Voor de bijzondere benefietavond zijn nog kaarten te koop. Hellen Röell: ,,Je kunt 35, of 50 of 65 euro betalen zodat je zelf bepaalt wat je doneert. Dat is inclusief consumptie en de loterij waarmee al die mooie prijzen zijn te winnen. We hopen op een grote opkomst, dat zou geweldig zijn, want de opbrengst is voor een doel dat iedereen aan het hart gaat.”

advertentie
advertentie