Chantal van den Brink tussen de spullen die meegaan naar de grens van Oekraïne.
Chantal van den Brink tussen de spullen die meegaan naar de grens van Oekraïne. Melissa Hofland

Chantal van den Brink uit Soest gaat Oekraïners ophalen

23 maart 2022 om 07:00 Maatschappelijk

SOEST Toen haar neef vorige week met het idee kwam, wist de Soesterse Chantal van den Brink meteen dat ze daar onderdeel vanuit wil maken. Ze zetten nu alles op alles om 7 april richting de Oekraïense grens te gaan met benodigde spullen, en terug naar huis te komen met vluchtelingen die graag naar Nederland willen.

Haar tuin ligt al helemaal vol met spullen. Chantal heeft er inmiddels een dagtaak aan om spullen op te halen, uit te zoeken en klaar te maken voor het transport en sponsoren te zoeken. Ondertussen zijn haar mede-reizigers, waaronder haar neef in andere plaatsen, druk met regelen van zaken als het vervoer, de reis zelf, de contacten met de officiële organisaties en nog heel veel meer. 

Chantal: ,,Je kunt natuurlijk niet zomaar naar de grens rijden om vluchtelingen op te pikken. Registratie van het initiatief is nodig incluis de wetenschap waar die vluchtelingen vervolgens in Nederland kunnen worden opgevangen.” Maar dat loopt allemaal snor.

We zijn nu bezig een touringcar te regelen. Daarmee zouden we tachtig mensen mee terug kunnen nemen

VEILIG EN WELKOM ,,We zijn er nu mee bezig om een touringcar te regelen. Daarmee zouden we 80 mensen mee terug kunnen nemen en hebben we onze handen vrij om er meteen ook voor de mensen te zijn die meekomen. Anders gaan we met kleine busjes. Die laatste optie is er sowieso.” Chantal hoopt erg dat de luxe autobus lukt. ,,Ik ben de enige vrouw die meegaat. Ik zie voor mij een belangrijke taak weggelegd in de begeleiding van de mensen die mee naar Nederland zullen komen. Met één autobus krijgt die taak wat meer rust. Ik wil er heel graag voor de mensen zijn tijdens de reis, zodat ze zich warm, veilig en welkom weten.”

KNUFFELTJE Hoe precies? Chantal: ,,Ik zeg altijd, je hart is je kompas, en dat moet je volgen. Ik geloof dat het best goed gaat komen. Wat we ook zullen tegenkomen, want het zal gerust heel heftig zijn wat we gaan meemaken. Mensen zullen angstig zijn. Ze hebben alles verloren en zijn intens verdrietig. Wellicht ook boos. Kindjes hebben soms niet eens meer een knuffeltje. Ik hoop dat ik daar nog aan kan komen. Voor elk kindje dat meegaat een knuffeltje, voor een beetje steun onderweg.”

Ook meehelpen door middel van sponsoring van geld of spullen? Bericht Chantal van den Brink via haar Facebook: ChantalBrink.

Door Melissa Hofland

advertentie
advertentie