Afbeelding
Radio Soest

Soest wil Radio Soest ook steunen in regionale omroep Eemland 1emland 1

14 september 2021 om 14:00 Maatschappelijk

SOEST Burgemeester en wethouders van Soest willen verder met Radio Soest, ook wanneer die straks opgaat in de regionale omroep Eemland 1, samen met de lokale zenders van Baarn, Bunschoten en Amersfoort/Leusden.

Deze samenwerking wordt geadviseerd, beter gezegd min of meer opgedrongen door de landelijke organisaties OLON en NLPO voor lokale omroepen. Doel van de schaalvergroting is het verhogen van de kwaliteit van de programma’s. De gemeenten hebben de oproep van deze organisaties ondersteund.

De ledenvergadering van Radio Soest ging vorig jaar akkoord met het omsmelten van een vereniging in een stichting. Dat was nodig om te fuseren met de omroepstichtingen in de buurgemeenten, waarmee de weg is vrijgemaakt voor Stichting Streekomroep Eemland 1.

EXPERTISE Door in één organisatie samen te werken denken de omroepen gebruik te kunnen maken van elkaars expertise. Zo is de een bijvoorbeeld verder ontwikkeld als het gaat om beeldverslagen (en apparatuur) en kan een andere omroep journalistieke vaardigheden inbrengen.

Lokale omroepen kregen telkens een gunning van de gemeente voor de periode van vijf jaar. Voor Radio Soest loopt die termijn over enkele jaren af, maar Soest is bereid om nu alvast een gunning te doen aan Eemland 1. In Baarn en Amersfoort/Leusden liep de gunningsperiode af, waardoor het zaak is dat de betrokken gemeente nu eensluidend een gunning doen aan Eemland 1.

ZENDMACHTIGING Wat burgemeester en wethouders betreft gebeurt dat. Ze stellen de gemeenteraad van Soest daarom voor in te stemmen met het voorstel om de nieuwe regionale omroep (waar Radio Soest ook in opgaat) de zendmachtiging te gunnen voor de  periode 2021-2026. Bij een positief besluit in alle vijf gemeenten kan het Commissariaat voor de Media dat bekrachtigen en mag Eemland 1 starten.

Er hoort ook een gemeentelijke subsidie bij. In het geval van Soest gaat het om een bedrag van 29.125 euro per jaar.

Door Johan van Beek

advertentie
advertentie