Wie zijn leefomgeving groener maakt, maakt kans op 500 of 1000 euro om aan dit project te besteden.
Wie zijn leefomgeving groener maakt, maakt kans op 500 of 1000 euro om aan dit project te besteden. Johan van Beek

Provincie ondersteunt Soesters om eigen omgeving te vergroenen

22 mei 2021 om 14:00 Maatschappelijk

SOEST Provincie Utrecht biedt inwoners vouchers van 500 of 1.000 euro aan voor projecten die de buurt vergroenen, droogte tegengaan, of zorgen voor betere waterberging. Voorbeelden hiervan zijn het planten van bomen, de aanleg van een vijver of het vergroenen van een schoolplein.

Met het beschikbaar stellen van de vouchers wil de provincie bijdragen aan een groene en gezonde leefomgeving. Aanmelden voor de vouchers kan vanaf 1 juni. Dat kan worden gedaan door inwoners en vrijwilligersinitiatieven die hun dorp of wijk willen vergroenen.

HITTESTRESS Dit is de derde keer dat de voucherregeling ‘Beleef en Bewonder!’ van start gaat. Deze ronde is er extra aandacht voor projecten gericht op klimaatadaptatie. ,,Het gaat dan om projecten die inzetten op het bestrijden van droogte en hittestress”, aldus een woordvoerder van de provincie. ,,In de praktijk betekent dat veelal het aanplanten van nieuwe bomen in de buurt of het inpassen van maatregelen die zorgen dat water beter de grond in kan en vastgehouden wordt. Initiatieven rond bomen of de zogenoemde wadi’s verkoelen de stad en zorgen voor meer water opvang. Dit is goed voor de biodiversiteit en onze gezondheid.”

Initiatieven rond bomen of wadi’s verkoelen de stad of het dorp en zorgen voor meer wateropvang

KLIMAATBESTENDIG De provincie Utrecht werkt aan klimaatbestendigheid en zet in om ‘waterveilig’ te blijven. ,,Initiatieven rond bomen of wadi’s verkoelen de stad en zorgen voor meer water opvang. Dit is goed voor de biodiversiteit en onze gezondheid. Om dit extra te stimuleren, is dit jaar de helft van de vouchers gereserveerd voor projecten waar bomen geplant worden. Dit sluit aan bij het nationale Plan Boom, waarin het doel om 10 miljoen bomen door heel Nederland te planten is vastgelegd.”

UITVOERING De uitvoering van de voucherregeling is in handen van Groen aan de Buurt. Binnen dit programma worden vrijwilligers en gemeenten ondersteund bij de uitvoering van groene buurtprojecten. Groen aan de Buurt is een samenwerking tussen IVN Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht en wordt gefinancierd door de provincie Utrecht. Meer informatie hierover is te vinden op www.groenaandebuurt.nl.

AANMELDEN Via deze website kunnen geïnteresseerden meer informatie over de regeling vinden, waaronder ook het reglement en aanvraagformulier. De ervaring leert dat de vouchers snel weg zijn. De provincie roept daarom belangstellenden op zich vanaf 1 juni snel aan te melden, willen ze een kans maken op een voucher.

advertentie
advertentie