Ieder jaar bedankt de Hulpdienst Soesterberg de vrijwilligers met een leerzaam en gezellig middagje uit.
Ieder jaar bedankt de Hulpdienst Soesterberg de vrijwilligers met een leerzaam en gezellig middagje uit. Eigen foto

Hulpdienst Soesterberg zelf aan hulp toe

22 maart 2020 om 08:00 Maatschappelijk

SOESTERBERG 'Als burenhulp even niet lukt' is de slogan, die intussen al 46 jaar wordt gebruikt en nog steeds goed weergeeft waar de Soesterbergse Hulpdienst voor staat. Na de 'pensionering' van twee collega's zijn de vrijwilligers op zoek naar versterking met een handige man of vrouw. Datzelfde geldt voor de chauffeurs en de chauffeuses, die het team met een extra mede-vrijwilliger (m/v) willen uitbreiden.

Jan van Steendelaar

De Stichting Hulpdienst Soesterberg verleent een vorm van burenhulp aan plaatsgenoten die daar behoefte aan hebben. Er worden met de eigen auto mensen van en naar het ziekenhuis, de dokter, tandarts of fysiotherapeut vervoerd, maar ook de hoorspecialist en de opticien kunnen dankzij de vrijwilligers van de Hulpdienst op eenvoudige manier worden bezocht.

KLUSJES De klusjes bestaan vaak uit hulp bij kapotte rol- en andere gordijntjes, maar bijvoorbeeld ook uit repareren van een lekkende kraan door een leertje te vervangen, Voor het behangen en witten van een huis of het omspitten van de tuin is de Hulpdienst niet bedoeld. Zo'n klus is te groot. Structurele en huishoudelijke hulp kunnen ook niet worden geboden.

Om een beeld te geven: in 2019 is de Hulpdienst tachtig keer in actie gekomen en dit jaar hebben tot nu toe al twintig inwoners van de diensten gebruik gemaakt.

MEDICIJNEN De Stichting Hulpdienst Soesterberg, kortweg SHS genoemd, werd in oktober 1974 in het leven geroepen om met name medicijnen te halen bij de huisartsen. De artsen hadden in die tijd een apotheek aan huis en het was, zeker voor hen die slecht ter been waren, soms moeilijk om enkel voor herhaalmedicatie de huisarts te bezoeken.

WIJKRAAD De toenmalige wijkraad zocht naar een mogelijkheid om hen te helpen en tevens andere hand- en spandiensten te laten verrichten. Om er zeker van te zijn dat er behoefte aan dergelijke hulp bestond, deed een werkcommissie, bestaande uit Riet Lensink en haar collega-wijkraadsleden Peter Bloemendaal en Hans Eijpe, hiernaar onderzoek. De commissie stelde vast dat een hulpdienst zeker levensvatbaarheid zou hebben. Op 23 oktober 1973 werd een eerste bijeenkomst gehouden met als resultaat dat een commissie ter voorbereiding werd benoemd. Deze slaagde erin een bestuur te formeren dat op 29 januari 1974 voor het eerst vergaderde. Cees van Rijthoven werd de eerste voorzitter. Mevrouw Adrie Slob nam de taak van coördinator op zich, een functie die zij ruim 25 jaar zou vervullen. In datzelfde jaar, op 16 oktober 1974, passeerde de akte van oprichting bij de notaris.

Dat de Hulpdienst Soesterberg een gewaardeerde organisatie is, blijkt wel uit de reacties van degenen die geholpen zijn. Het aantal hulpverzoeken lijkt zich rond de tachtig per jaar te stabiliseren. Voor een aanvraag kunnen inwoners van Soesterberg bellen naar de Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS) tel. 035 6090014, op werkdagen tussen 9:00 uur en 13:30 uur.

MELDEN Wie vrijwilliger wil worden, kan zich eveneens melden via dat telefoonnummer. Vragen kunnen ook per email worden gesteld. Het mailadres is: hulpdienstsoesterberg@gmail.com en meer info is te vinden op de website www.hulpdienstsoesterberg.nl Wie zich af en toe vrij kan maken en een ander uit de brand wil helpen, kan zich aanmelden bij de SWOS. Deze speelt de aanmelding door aan coördinator Paula van den Berg, die ook per mail bereikbaar is: hulpdienstsoesterberg@gmail.com.

advertentie
advertentie