Afbeelding
Eempers

Schoonmaakactie in Soesterberg was hard nodig

23 maart 2024 om 13:44 Maatschappelijk

SOESTERBERG Extra gemotiveerd door de lunch die ze vooraf in hostel Stayokay in Soest aangeboden hadden gekregen en de miezerregen negerend, ging vrijdagmiddag een vijftiental Streetmasters uit Soest in Soesterberg aan de slag met het verzamelen van zwerfafval.

door Jan van Steendelaar 

Onder het motto De strijd tegen het zwerfafval gingen deze vrijwilligers van de stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) met zakken en afvalgrijper op pad. Het is het streven van de stichting VAnG om in navolging van Soest ook in Soesterberg een groep Streetmasters te vormen die regelmatig het dorp schoonhoudt. ,,Het is echt nodig. Als je ziet wat voor rommel er overal ligt,” zegt VAnG-bestuurslid Rob Goudriaan.

Secretaris Rob Kleinegris was op het afvalverzamelpunt bij Stayokay. ,,Uit Soesterberg hebben ze toch een hoeveelheid afval meegenomen… Dat is niet te filmen. Dan kun je echt zien dat het een groot verschil is dat we hier in Soest al tien jaar bezig zijn. Onze ,statiegeldjager’ had me toch een zak met statiegeld flesjes en blikjes verzameld, ongelooflijk. Ook roestige blikjes onder het zand. Kun je nagaan hoelang die er al gelegen hebben.”

TRAININGSBROEK

Wat ook opviel was de hoeveelheid lege flessen sterke drank die in plantsoentjes en bij zitplekken gevonden werden. Verder troffen de Streetmasters handschoenen aan, een trainingsbroek, een handdoek en shawls. ,,Echt niet te geloven wat in een uurtje tijd verzameld is op de locatie van de Plus en in de omgeving.”         

Hoewel ook volwassenen zich schuldig maken aan het achteloos weggooien van afval op plekken waar ze even uitrusten of recreëren , is het vooral de jeugd die blijkbaar nog niet doordrongen is van de noodzaak van een schoon milieu, zegt Rob Goudriaan. 

Streetmasters gaan regelmatig als groep op pad, maar ook individueel. Vooral langs de Koningsweg in Soest en in de polder langs de Eem wordt veel afval verzameld. Dan zijn er nog de Bikkels, een groep van de stichting die dagbesteding biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij ruimen op vrijdag het afval dat naast in plaats van in de daarvoor bestemde containers is achtgelaten. ,,Die mensen vinden het heel erg leuk om te doen,” zegt Goudriaan.

DAAR LIGT NOG WAT

Zijn vrouw pakt ook afval op als ze dat tegenkomt wanneer ze met de kleinkinderen op pad gaat. ,,Die van vijf vindt het hartstikke leuk. Die van twee zit in de buggy en wijst aan: daar ligt wat en daar nog meer. Zo zie je dat je ze al heel jong kunt opvoeden en er echt al vroeg mee kunt beginnen. Dan vergeten ze het nooit meer.” 

Zwerfafval op straat en andere openbare plekken is een groot probleem. Hoewel allerlei maatregelen zoals het verbod op gratis plastic tassen en het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic flesjes wel hebben geholpen, is het probleem nog lang niet opgelost. Omdat het opruimen van zwerfafval kostbaar is voor gemeenten en andere beheerders, is de inzet van vrijwilligers hard nodig om de leefomgeving schoon te houden. Streetmasters leveren daar een belangrijke bijdrage aan. De hoeveelheid afval die vrijdag in korte tijd in een klein stukje Soesterberg werd verzameld is daar het bewijs van. 

advertentie
advertentie