Op 8 maart 2023 vierden we een klein feestje in ons amfitheater, deze week barst het grote feest los!
Op 8 maart 2023 vierden we een klein feestje in ons amfitheater, deze week barst het grote feest los! Janneke Bergmans

20 jaar Democratische school De Ruimte

7 juni 2023 om 23:37 Lokaal Deel je nieuws

Deze week viert De Ruimte haar 20-jarig jubileum op het prachtige schoolterrein aan de Insingerstraat in Soest, met drie feestdagen omdat we dit uitgebreid willen vieren. 

Op 8 maart 2003 startte ons spannende avontuur en werd De Ruimte officieel geopend. Op die dag werden er zes bomen geplant, symbolisch voor de zes startende leerlingen (ze noemen zichzelf studenten). En een zevende boom, waarvoor de Wethouder van Onderwijs de spade in de grond stak, stond voor alle toekomstige studenten. Dat bleek een vruchtbare boom te zijn. Nu lopen er zo’n tweehonderd studenten, stafleden en docenten rond, die vanuit gelijkwaardigheid zorg dragen voor het reilen en zeilen van de school. Met alle ouders daaromheen vormen we een grote en veelzijdige schoolgemeenschap.

Regen en zonneschijn

We hebben uitdagende periodes gekend, een splitsing meegemaakt, stormen doorstaan, kritiek gekregen, rechtszaken verloren en in hoger beroep gewonnen. Twintig jaar later staat Democratische school De Ruimte nog altijd fier op haar grondvesten. We hebben onze droom nooit opgegeven. De vraag naar onderwijsvernieuwing wordt steeds groter en daar is De Ruimte onder andere een antwoord op. Steeds meer ouders en hun kinderen weten ons te vinden. Inmiddels zijn er in Nederland en wereldwijd vele democratische scholen opgericht. Jaarlijks ontmoeten we elkaar op (internationale) conferenties zoals IDEC en EUDEC. 

De oneindige ruimtereis

We gaan verder met dit avontuur. Na zoveel jaar ervaring kunnen we met overtuiging zeggen dat vanuit vertrouwen, inspiratie, geduld en een flinke dosis liefde uiteindelijk iedereen tot bloei kan komen en als een uniek persoon de wereld in kan stappen om daar een eigen bijdrage te leveren. En dat gaan we vieren!

Drie dagen feest

Donderdag 8 juni is de officiële start van onze jubileumfestiviteiten. Vrijdag 9 juni verwelkomen we alle Nederlandse democratische scholen. Zaterdag 10 juni zijn alle buren welkom voor een traktatie en een rondleiding. Iedereen die ooit verbonden is geweest met De Ruimte viert op die dag ook een groot feest, met spel, muziek, dans, workshops en lekker eten. We gaan er samen drie onvergetelijke dagen van maken!

Voor meer informatie over Democratische school De Ruimte en het feest, kijk op onze website: www.deruimtesoest.nl/20-jaar-de-ruimte.

Met speciale dank aan de huidige collega’s en oprichters: Dorianne de Groot en Ruud van Middelaar en alle andere pioniers die in 2003 de moed hadden om samen De Ruimte op te richten: Bettine Bakker, Christel Bakker, Peter Hartkamp, Karl van Koppen, Mary Poppelaars, Vera van Randwijck en Daniël Rense.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie