Afbeelding
Eempers

Brandweer Soest bestaat 95 jaar

21 mei 2018 om 11:56 lokaal

SOEST De Vereniging Vrijwillige Brandweer Soest (VVBS) viert dit jaar haar 95-jarig bestaan. In het kader hiervan is er op zaterdag 2 juni een Open Dag op het kazerneterrein aan de Lange Brinkweg. Om 10:00 uur geeft burgemeester Rob Metz het startsein van een gevarieerd programma dat ruimte biedt aan de bezoekers, jong en oud, om zelf actief aan verschillende onderdelen mee te doen. Het Nederlands Brandweerorkest opent het programma met een taptoe.

Namens de organiserende werkgroep zegt Mark Bosma dat de Open Dag ook als doel heeft om belangstellenden nader kennis te laten maken met de natuurbrandbestrijdingseenheden van de Veiligheidsregio Utrecht en de andere partners op het gebied van hulpverlening en veiligheid, zoals ambulancedienst, politie, ProRail Incidentbestrijding (hulpverlening op en rond het spoor), Defensie, Reddingmaatschappij en Rijkswaterstaat. ,,Vooruitlopend op de nationale brandpreventieweken geven we voorlichting over brandveiligheid, eerste hulp bij ongevallen en inbraakpreventie".

De Open dag is niet alleen een kijkdag waarop de bezoekers over alle aspecten van de hulpverlening informatie kunnen krijgen, maar ook een doe-dag waarop ze zelf aan allerlei
onderdelen kunnen meedoen, zoals een vlucht omhoog maken met de hoogwerker, ademlucht lopen in de rookcontainer, zelf een brandje blussen en een fiets knippen met hydraulisch redgereedschap.

Incidentbestrijders worden jaarlijks verplicht om de fitheidstest te ondergaan. Bezoekers worden uitgedaagd om deze fysieke brandweertest ook te doen. Voor de jongsten is deze in miniatuurvorm nagebouwd. ,,Wie zet de snelste tijd neer na het uitrollen van slangen, voortslepen van een slachtoffer, open slaan van een deur en het ophijsen van een brandweerslang?"

Bezoekers kunnen voertuigen en hulpmiddelen bekijken, maar ook demonstraties meemaken. Duikers geven bijvoorbeeld  demonstraties in het bassin. Verder krijgt men een indruk hoe de
oorzaak van brand achterhaald kan worden. Ook worden lessen gegeven in reanimeren.

,,Het publiek kan kennismaken met de nieuwe tankautospuiten voor de Veiligheidsregio Utrecht. Er staat ook bijzonder materieel opgesteld, zoals twee boten van de Reddingsbrigade Amersfoort, een hulpverleningsvoertuig, een verreiker, een voertuig voor specialistische brandbestrijding, een ontsmettingseenheid, de dierenambulance en verschillende politie-eenheden, zoals een
noodhulpvoertuig, een nieuwe ME-bus en mountainbikers. Ook moderne hulpmiddelen ontbreken niet, zo kan men met een virtual reality bril allerlei situaties virtueel beleven."

Aan de kinderen is ook gedacht. Er zijn spuitspelletjes, een brandweerspringkussen en scouts begeleiden activiteiten waaronder broodjes bakken op een kampvuur. Een trekpleister zal ook de Lego-opstelling zijn van Lego Incidenten City, bestaande uit vaak recente in Lego nagebouwde incidenten.

Wie alles heeft bekeken en gedaan kan ten slotte nog terecht op het informatieplein met kramen van onder meer de Brandwondenstichting, de EHBO, het Politie Keurmerk en HS Brandbeveiliging. Doorlopend zijn er op het centrale plein demonstraties met toelichting door elk van de hulpdiensten. Om 15:30 uur wordt de dag spectaculair afgesloten met een grootschalige einddemonstratie. Politie, brandweer, ambulance en defensie werken dan samen bij een complex ongeval.

Volgens het organiserend comité heeft de Open Dag behalve de bezoeker laten kennismaken met de verschillende diensten ook een ander doel. De brandweer is doorlopend op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de brandweerposten Soest en Soesterberg. Geïnteresseerden kunnen tijdens de Open Dag contact opnemen met één van de brandweer incidentbestrijders, daarna ook via www.brandweersoest.nl/werving

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie