Lekker crepes eten bij een van de foodtrucs.
Lekker crepes eten bij een van de foodtrucs. Jaap van den Broek

Zomerse sferen op foodfestival de Eng

11 juli 2019 om 11:00 lokaal

SOEST Drie dagen lang was het evenemententerrein De Engh de plek om te drinken, te eten en elkaar te ontmoeten. Gecombineerd met Zuid-Amerikaanse muziek en vertier voor de kinderen, waanden de bezoekers zich in Caribische sferen.

Er hangt een gemoedelijke sfeer op het door Foodfestival omgetoverde grasveld. Ludieke zitjes geven de gelegenheid om de vele lekkernijen te proberen. Er is een rijk aanbod in de vijftien omgebouwde trucs. Zo vinden de zakken patatfrites gretig aftrek over de toonbank van een paardentrailer. De uitbater heeft zijn eigen terras opgebouwd met pallets als tafel en stoeltjes uit oma's tijd. Het vormt een kleurrijk geheel, want ook de overige 'traiteurs' hebben hun terrassen ludiek uitgedost met statafels op lege drumvaten en kleurrijke parasols. De geuren van ondermeer pizza's, hamburgers, taco's lokken de lekkerbekken naar de kleine afgifteloketten van de fleurige trucs met een hoog flowerpower uitstraling.

KNUTSELEN Op het podium zit Joost uit Rotterdam. De muzikant zorgt voor de muzikale omlijsting. Met zijn gitaar tokkelt hij voornamelijk Zuid-Amerikaanse klanken. Het levert hem steeds een bescheiden applaus op.

Aan de kinderen is ook gedacht. Een zweefmolen die oude tijden doet herleven slingert gratis jong en oud rond. Bente en Lena zijn aandachtig bezig in een knutselhoek. Daar mogen ze hun eigen windmolentje bouwen. Met een schuurpapiertje legt Lena de laatste hand aan haar kunst werk, terwijl Bente alleen haar naam er nog op hoeft te schrijven. Vader en moeder volgen trots, vanuit een ligstoel hun kroost met een tropische verfrissing in de hand.

ONTSPANNEN Het Foodfestival valt in goede aarde bij veel bezoekers. ,, Het hangt hier een heerlijke ontspannen sfeer'', zegt Toos van de Molen uit Soest. Ze vindt het een mooi idee. ,, Ze mogen van mij elk jaar wel komen met al die heerlijk eettentjes. Soest zou eigenlijk veel meer van dit soorten feesten moeten binnen halen.'' Achter haar zit Pepijn Majoor met zijn partner Marcella. Ze hebben net hun lekkernij op en kijken tevreden rond. Voor Pepijn is het een tussenstop, want Dias Latinos in Amersfoort wacht op hem. ,, Ja, daar ga ik met vrienden eerst twee uurtjes varen en later de wal op om te feesten. Dat doe ik al jaren. Dat is toch wel wat anders dan hier. Maar wel leuk dat het hier in Soest misschien van de grond komt.''

ATTRACTIE Op de achtergrond verschijnt een extra attractie. De gemeente Soest heeft zaterdag rekening gehouden met De Enghe Trappers. Het spelveld is vrij gebleven voor de voetbalrecreanten, die het hele jaar door voetballen op de Engh. Zo kunnen de bezoekers vast warm lopen voor de damesfinale. Het weer is zaterdag een spelbreker waar de ijsverkoper het meest van merkt. Van Tijn Huisman had het wel warmer mogen zijn. De ijsverkoop laat te wensen over. ,, Vrijdag was het drukker en warmer. Toen liep het goed'', zegt de Rotterdammer, die wel verrast is van Soest. ,, We zijn hier voor het eerst. Heel apart dit prachtige evenemententerrein midden in het dorp. Ik hoop dat het zondag beter weer wordt, want er komt hier een groot scherm voor de finale van het WK damesvoetbal. Misschien hebben de mensen dan wel trek in een ijsje.''

VERRASSEN Met een wrap en bekertje drinken schuift echtpaar Bos uit Soest aan. ,,Het is een leuk initiatief op een mooie locatie. Eigenlijk zou er iets meer omheen moeten gebeuren, zonder er een braderie van te maken.'' De twee gaan overal in Soest heen en vinden dat er wel meer in Soest georganiseerd mag worden. ,, Wij wonen vlak bij tuincentrum 't Vaarderhoogt. Daar wordt het hele jaar door meer georganiseerd dan door Soest zelf.'' De sfeer is ongedwongen en de stemming zit er goed in. Het festijn lijkt voor herhaling vatbaar, maar dat ligt aan de ondernemers die zondagavond de kas opmaken, en dan beslissen of Soest volgend jaar weer op de agenda staat.

Caribische sferen op de Engh.
Er is een rijk aanbod in de vijftien omgebouwde trucs.
Op het terrein hangt een gemoedelijk sfeertje.
advertentie
advertentie