De ABBA tributeband trekt vrijwel overal volle zalen. Per jaar geeft de vaste formatie meer dan honderd optredens in binnen- en buitenland.
De ABBA tributeband trekt vrijwel overal volle zalen. Per jaar geeft de vaste formatie meer dan honderd optredens in binnen- en buitenland. Christine Sapulette

Tom Verwey uit Soesterberg in ABBA-tributeband

28 juni 2019 om 14:15 lokaal

SOESTERBERG Op zaterdag 29 juni staan ze als hoofdact op de TT in Assen, ze doen meer dan honderd optredens per jaar in het hele land, staan op podia in het buitenland, maar Soesterberger Tom Verwey heeft als gitarist in de ABBA-tributeband nog niet in eigen gemeente gespeeld.

Jan van Steendelaar

Het is 45 jaar geleden dat de Zweedse band ABBA het Eurovisie Songfestival won met het nummer Waterloo, maar de muziek is nog steeds populair. Verweij denkt dat die populariteit blijft doordat kinderen de nummers van hun ouders mee krijgen maar ook door de musicals en films die er uitgekomen zijn waardoor ABBA nog zo groot is.

,,Er zijn overigens veel meer tributebands. Het is een beetje en rage aan 't worden, geloof ik." En over een optreden in 'eigen huis': ,,Ik heb wel een kort mailtje naar Cabrio gestuurd, maar er geen reactie op gekregen. Ik ga het gewoon nog eens proberen en dan maar kijken wat eruit komt."

In Nederland zijn drie ABBA-tributebands. ,,Wij proberen natuurlijk zoveel mogelijk de markt te domineren. Dat lukt ook, zelfs al komen ook buitenlandse bands hier naartoe. Er is een aardige markt voor. Er wordt gulzig ingespeeld op de populariteit die de groep nog steeds heeft."

ONDERSCHEID Dat er hier drie ABBA-bands zijn, maakt het volgens Verweij lastig om onderscheid te maken omdat de muziek altijd hetzelfde blijft. ,,Wij proberen zoveel mogelijk live te spelen, met dezelfde mensen. Andere bands doen dat niet. Die hebben een soort poule, dus er staan niet steeds dezelfde mensen op dezelfde plekken. Bij ons wel. Er komen veel mensen vaker en zij zien dan altijd dezelfde gezichten, dat geeft een gevoel van verbondenheid."

De band waar Verweij in speelt, is ontstaan vanuit coverband Back for more. Die speelde top 100-nummers op bruiloften, partijen en tentfeesten, vooral in het oosten en het noorden van het land. Op een gegeven moment kregen zulke bandjes last van crisis. Dat kwam doordat er te veel waren die allemaal hetzelfde deden. Daardoor kwamen ze niet meer zo vaak aan de bak. ,,Wij hadden een paar ABBA-liedjes in ons repertoire zitten en op aanvraag werd dat steeds meer. Toen we merkten dat dit erg goed ging, kwam in 2014 de gedachte op om een volledig ABBA-programma te doen."

15.000 MAN Toen is de band pas goed van de grond gekomen. Een van de eerste concerten werd in de kasteeltuinen in Helmond gegeven. ,,Opmerkelijk, want het was allemaal nog een beetje wankel en ineens sta je voor 15.000 man te spelen. Dat was toen wel even schrikken." Vanaf dat moment is bal gaan rollen. ,,Dit jaar staan we er weer."

CONSERVATORIUM Verweij was in de band gekomen doordat hij de zangeressen kende. ,,De meerwaarde van het conservatorium zijn de mensen die je leert kennen. Als ik alleen maar in Soesterberg was gebleven, had ik waarschijnlijk in een winkel gestaan." Nu is hij niet alleen gitarist in de ABBA-tributeband, maar geeft hij ook les, zoals aan leerlingen van de Postiljon, thuis in zijn studio aan de Professor Lorentzlaan.

VERTROUWEN Dat de band nog steeds zoveel succes heeft, schrijft hij ook toe aan het actief promoten. ,,Je kunt wel gaan zitten wachten totdat er aanvragen komen, maar we zijn vrij actief op social media, dat scheelt een boel. En we zijn niet gebonden aan een boekingskantoor. We doen alles zelf. Dat heeft als voordeel: hoe harder je ervoor werkt, hoe meer je dat terugziet in het aantal optredens. We regelen ook zelf kaartverkoop waardoor het risico voor de uitbater laag is. En het gaat ook niet ten koste van ons. Wij hebben altijd wel vertrouwen in het aantal bezoekers dat op een optreden af komt. En als er al één minder goed loopt, wordt dat gecompenseerd door een ander."

UITVERKOCHT Gemiddeld speelt de ABBA-tributeband voor zo'n 500 man publiek, schat Verweij. ,,De 15.0000 in Helmond was een uitzondering, de twaalf man in het buurthuis in een dorpje ergens in Friesland ook." Na nu al jarenlang optreden zou je zeggen: de band is overal al een keer geweest, nu houdt het op. ,,Dat is gek genoeg niet zo. We spelen op sommige plaatsen al voor de vierde keer. Het heeft ermee te maken dat het altijd uitverkocht is. Er zijn ook altijd mensen die het nog een keer willen meemaken of die eerder niet konden komen, bijvoorbeeld omdat het uitverkocht was."

,,De reisbereidheid is niet overal even groot dus als we in een dorpje spelen, hebben we weer een zaal vol. Het blijkt dat er nog steeds een markt voor is en dat we dit best nog kunnen blijven doen. Dat zie je ook aan de aanvragen. Er staat nu al een optreden in 2020 vast in openluchttheater Valkenburg, en in 2121 in Liechtenstein." Eerder had de band al optredens in Liechtenstein en ook in Bulgarije, Duitsland en België.

STIEKEM Waar de band ook speelt, het publiek gaat altijd uit z'n dak. Meezingen, dansen. ,,Iedereen kent de muziek, ook mannen, voor wie het toch een beetje foute muziek is. Zoetsappig, niet verschrikkelijk stoer. Maar we zien niet alleen vrouwen in de zaal dansen. Ook mannen die al dan niet mee moesten en dan toch stiekem beginnen mee te doen…"

De band treedt twee keer een uur op, sinds kort met een nieuwe show met onder meer een led wall als decor en clips met beelden van de originele ABBA. Ook koud vuur en een confettikanon worden gebruikt. Dat kanon stond laatst iets te zwaar afgesteld. ,,Het schoot de plafondpanelen los. Ze bleven gelukkig wel hangen."

Tom Verwey (links) kwam bij de band via de zangeressen die hij kent van het conservatorium.
advertentie
advertentie