Afbeelding
Eempers

Bescheiden Koningsfeest in Soesterberg

28 april 2019 om 16:49 lokaal

SOESTERBERG De start viel een beetje tegen door de regendreiging, dus in Soesterberg lagen de spullen op de Koningsmarkt en de kleedjesmarkt onder plastic. De mensen leken nog even de kat uit de boom te kijken voordat ze Koningsdag gingen vieren. Enkele vroege vogels hadden er wel vertrouwen in en zij kregen gelijk. Afgezien van een enkel buitje bleef het droog.

In de loop van de dag werd het drukker op het mini=Koningsfeest. Het beperkte zich dit jaar door allerlei omstandigheden tot de Banningstraat. De Rademakerstraat, anders het centrum van de markt, bleef leeg. Het slenteren langs de kraampjes en de kleedjes was dus qua afstand korter dan in voorgaande jaren.

Veel bekijks trok De Vliegende Hollander, de kapitein van het gelijknamige fictieve spookschip dat volgens de overlevering voor de eeuwigheid in de omgeving van Kaap de Goede Hoop rondvaart. In Soesterberg ,voer' hij, het verhaal van het schip vertellend, in een vliegende Hollander, een voertuig dat op een skelter lijkt. Het verschil is dat wordt aangedreven met de voeten en wordt bestuurd met de handen, dus tegengesteld aan de bediening van de vliegende Hollander. Kapitein Van der Decken zag er in Soesterberg niet bepaald op z'n paasbest uit. Zijn uiterlijk hield sommige kinderen uit z'n buurt. Anderen daarentegen wilden best luisteren naar zijn verhaal.   

AMERIKANEN Een jaarlijkse trekpleister is ook de eethoek van de Amerikanen, een erfenis uit de tijd dat er nog militairen op Camp New Amsterdam op de vliegbasis waren gelegerd. Zij leveren een bijdrage aan de Koningsmarkt door etenswaren aan de man te brengen, vooral spare ribs, hamburgers en  hotdogs. Het openlucht,restaurant' wordt bemand door Amerikanen die in Nederland zijn gebleven na hun diensttijd. Ze wonen verspreid in het land, maar komen uit nostalgie graag naar Soesterberg. Koningsdag is een uitgelezen mogelijkheid om met oude bekenden in het dorp herinneringen op te halen. 

Is de Koningsmarkt met een wat ander aanbod dan de weekmarkt vooral voor ouderen, voor de jeugd is er de kleedjesmark die ook populair is bij koopjesjagers. Er is een groot aanbod aan speelgoed, puzzels en bakken met kleding. De kinderen proberen zoveel mogelijk te verkopen om van de opbrengst nieuw speelgoed te kopen. Ze doen hun uiterste best om door onderhandelen de hoogste prijs te krijgen.

DIERENBOERDERIJ Onderhandelen was niet nodig op een deel van het terrein bij de Banninghal waar de dierenboerderij een plekje had gekregen. Daar was het aaien knuffelen geblazen met de konijnen, de geitjes, de pony en de cavia's. Wie dat toch een beetje eng vond, hield het bij een speelgoed knuffelbeest.

De hele dag door was er op de centrale ontmoetingsplaats op het voorterrein van de Banninghal muziek, verzorgd door  dj Aaronmilzz.  Burgemeester Rob Metz zocht een wat stillere plek op. Hij dronk volgens traditie op Koningsdag koffie met bewoners van wooncomplex De Drie Eiken, een bezoek dat zij altijd erg op prijs stellen.

Namens de organisatie kijkt Toon van Mil van AGAVS tevreden terug op het verloop van de dag. Na de moeilijke aanloopperikelen kon er toch nog een programma samengesteld worden, zij het wat bescheidener van omvang dan voorgaande jaren. ,,Een leuke dag, goede opkomst.  Gelukkig werkte het weer mee. We hebben wel een klein regenbuitje gehad, maar dat was niet zo erg dat iedereen moest vluchten. Hier en daar moest wel plastic gebruikt worden om de spullen droog te houden, maar dat was dan maar voor een paar minuten. Het was gezellig, allemaal tof, geen wanklank,"

De viering van Koningsdag was vrijdagavond ingeleid met de traditionele Koningsnach in Het Wapen van Soesterberg. Daar zorgde dj Goes voor muzikaal entertainment. Ook op Koningsdag leverde het Wapen een bijdrage aan de festiviteiten in de tent op de Rademakerstraat met live muziek.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie