Jeroen van Duren, op avontuur met zijn Nederlandse vriendin Marja die hij in Chili leerde kennen.
Jeroen van Duren, op avontuur met zijn Nederlandse vriendin Marja die hij in Chili leerde kennen. Privé

Op de loop voor War Child

3 april 2019 om 20:00 lokaal

SOEST/SANTIAGO In de serie geëmigreerde Soesters: Jeroen van Duren (32, zondag wordt hij 33) woont, samen met zijn vriendin Marja Huiskamp, in Santiago in Chili, 12.000 kilometer en zo'n 22 uur reizen van Soest. Het is daar vijf uur vroeger. ,,Een broodje kroket zou lekker zijn."

Johan van Beek

Israel, Egypte, Oman, Verenigde Arabische Emiraten, Somalië, Ethiopië, Rwanda, Seychelles, Tanzania, Zuid-Afrika, Zambia. Het is een indrukwekkende rij van landen waar Jeroen van Duren de afgelopen drie maanden een marathon afraffelde. Allemaal met een doel, want Jeroen is 'op de loop' voor War Child. Doneren voor dit goede doel kan nog steeds. ,,Mensen kunnen ook mijn benefietsingle kopen."

Van Duren sluit zondag 7 april zijn reeks marathons af, dicht bij huis: in Santiago. Daar woont hij sinds maart 2014. Zijn langste tijd heeft de voormalige Soester daar wel gehad. Na de marathon in de Chileense hoofdstad gaat hij met zijn vriendin Marja Huiskamp rondreizen.

GLOBETROTTER Het past helemaal in het plaatje van zijn hoedanigheid als globetrotter en avonturier. Opgegroeid als kind in Overhees (2e Van der Huchtschool) en als puber/tiener in Soestdijk (Baarnsch Lyceum) verruimde Van Duren zijn blik al snel. Eerst in Eindhoven om te studeren. Toen hij eenmaal bij KLM afstudeerde, ging het vliegensvlug met zijn loopbaan als rennende muzikant in het onderhoud van en de materiaalvoorziening voor vliegtuig(onderdelen).

,,Een Chileense luchtvaartmaatschappij had mijn thesis opgepikt. Vervolgens zijn we in contact gekomen via LinkedIn en hebben ze me na een aantal interviews een baan aangeboden. De baan was een mooie uitdaging, dus ik dacht: waarom niet. Ik sprak overigens al wat Spaans omdat ik in Argentinië had gestudeerd", zegt Van Duren.

AVONTUUR ,,Er werd best wel veel voor me geregeld. Ik kreeg hulp bij de visum en bij de verhuizing, dus ik heb eigenlijk niet veel gedaan. Ik denk dat ik na een paar weken kon vertrekken. Iedereen vond het natuurlijk jammer dat ik wegging, maar ik denk ook dat ze zo'n avontuur bij me vonden passen en zodoende het ook leuk voor mij vonden. Het verliep best gladjes. Natuurlijk moet je wennen aan de taal, cultuur, hoe je dingen regelt. Ik ging alleen, dus je moet ook veel tijd investeren in een sociaal netwerk. Maar eigenlijk ging dat allemaal vrij snel. Ik denk dat ik me na drie maanden wel thuis voelde. Het Chileense Spaans leerde ik op m'n werk vrij snel en ik heb veel tijd geïnvesteerd in sociale dingen, zoals borrels en sport. Ik moest wel wennen aan de slechte service, bij banken bijvoorbeeld. En, af en toe een broodje kroket zou lekker zijn."

VRIENDIN In zijn Zuid-Amerikaanse jaren vloog hij een of twee keer per jaar heen en weer naar Nederland. Als medewerkers van een luchtvaartmaatschappij was reizen vrij gemakkelijk. Hij kreeg in Chili ook bezoek van zijn ouders, andere familieleden en vriendengroepen. En niet onbelangrijk: in Chili leerde Jeroen zijn Nederlandse vriendin Marja Huiskamp kennen.

,,Ik heb voor de maatschappij altijd gewerkt in het onderhoud. Ik was verantwoordelijk voor de materiaalvoorziening, van moertjes tot aan motoren, van de grootste Zuid-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, LATAM. Ik heb daar onlangs mijn baan opgezegd. Na vijf jaar alle logische promoties gemaakt te hebben en ondanks dat ik erg gelukkig ben in Chili, is het tijd voor iets anders."

Het was tijd om te reizen, vonden Jeroen en Marja. ,,De eerste drie maanden heb ik alleen door het Midden-Oosten en Afrika gereisd. Ik rende elke week een marathon om geld op te halen voor War Child. Via donaties en door het uitbrengen van reggaeton muziek (zie onderaan dit artikel).

NIEUW LAND Na de marathon van Santiago trekken Jeroen en Marja de wereld over om daarna een nieuw land uit te zoeken om neer te strijken. Welk land dat wordt, weten de twee nog niet. Maar een terugkeer naar Nederland sluit Jeroen zeker niet uit. Soest is dan een serieuze optie. Vriendin Marja komt uit Friesland, haar moeder woont inmiddels ook al een tijd in Soest, net als Jeroen's moeder en zijn zus Marit met haar gezin.

,,Ik denk wel dat we terugkomen, omdat het land en de omgeving goed zijn voor kinderen om op te groeien. Wat ik dan ga doen? Werk zoeken en de blauwe paaltjes lopen, ha ha", stelt Jeroen die het eerste kwartaal van dit jaar veel kilometers en veel vlieguren maakte.

3.02.45 Voor de meeste marathons had hij iets meer dan drie uur nodig. Alleen in de marathons op de Kilimanjaro en in Zambia (z'n laatste) vraten respectievelijk hoogteverschillen en pure vermoeidheid meer tijd op. De snelste in de serie voor War Child was in Egypte (drie uur, vier minuten, goed voor de derde plaats). Z'n persoonlijke record is iets ouder en realiseerde hij aan de andere kant van de wereld, in een land dat zijn avontuurlijke kant maar weer eens belicht: Noord-Korea, Pyongyang, 3.02.45.


DONATIES Geld ophalen gaat redelijk maar donaties of download van muziek zijn altijd welkom, besluit Jeroen van Duren.

Donaties kunnen worden gedaan via https://www.warchild.nl/actie/500km-3-months-challenge-tbd-1.

Zijn benefietsingle (El Trauco-Capitan Holanda) is te vinden via itunes, Spotify, Apple Music en Google Play.

Op weg tijdens een van zijn marathons. Dit kalenderjaar heeft Jeroen van Duren er al elf in de benen.
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie