Diny Ruizendaal (rechts) verkocht zaterdag stukken koek en heeft meer acties in petto.
Diny Ruizendaal (rechts) verkocht zaterdag stukken koek en heeft meer acties in petto. Hendriëlle de Groot

Ex-patiënt strijdt tegen lymfeklierkanker

15 maart 2019 om 07:27 lokaal

SOEST Geld ophalen om onderzoek te doen naar lymfeklierkanker, een dodelijke ziekte en een van de meest voorkomende kankersoorten bij kinderen en jonge mensen. Dat is het doel van Diny Ruizendaal (46) uit Soest, die 25 jaar geleden ook werd getroffen door deze ziekte.

Hendriëlle de Groot

Op zaterdag 10 maart stond ze bij de Boni in Soest met een kraampje. Ze bracht stukken Spakenburgs hart aan de man, een lekkernij uit haar geboorteplaats Spakenburg. Zo probeerde ze geld in te zamelen voor stichting Lymph & Co, een stichting die zich inzet voor onderzoek naar lymfeklierkanker en is opgericht door prins Bernard, die zelf ook aan de aandoening leed. Haar initiatief wekte de nieuwsgierigheid van verschillende klanten. ,,Net sprak ik nog met een vrouw, van wie haar dochter lymfeklierkanker heeft. Daar doe ik het voor", zegt ze.

HALVE HOLLANDSE 100 Daarnaast doen Ruizendaal en haar man, schoonzus en zwager mee aan de Halve Hollandse 100, wat inhoudt dat je 45 kilometer moet fietsen en vijf kilometer schaatsen. Zondag 17 maart is het zover, in de omgeving van schaatsbaan Thialf (Friesland). Ze worden gesponsord door vrienden, familieleden en kennissen. De opbrengst gaat naar stichting Lymph & Co. Ruizendaal heeft meer dan duizend euro opgehaald en voor het hele team staat de teller op drieduizend euro. ,,Vijf jaar geleden kwam ik op het idee om mee te doen aan de Hollandse 100, maar negentig kilometer fietsen en tien kilometer schaatsen, zag ik niet zo zitten. Nu zag ik dat er sinds dit jaar ook de Halve Hollandse 100 is." Ze heeft getraind en een cursus schaatsen gevolgd.

VERLEDEN MET DE ZIEKTE Haar motivatie om mee te doen, heeft alles te maken met haar eigen verleden met de ziekte, waar ze nog altijd de gevolgen van ondervindt. ,,Ik ben ziek geweest toen ik 21 was. Ik werd behandeld, bestraald, en dacht dat ik weer beter was. Ik had ook een vrij grote overlevingskans, van tachtig procent. Het was redelijk snel ontdekt. Ik had op twee plekken een tumor, in mijn hals en onder mijn borstbeen. Na de behandeling dacht ik: het leven gaat weer verder."

BESTRALINGEN Maar in haar leven heeft ze al diverse keren huidkanker gehad, een gevolg van de bestralingen. In 2009 kreeg ze het voorstadium borstkanker. Ze kwam niet meer in aanmerking voor bestraling, omdat ze al eerder in dat gebied bestraald is geweest. Omdat de kans groot was dat de kanker in de andere borst terug zou komen, liet ze beide borsten amputeren, met directe reconstructie. ,,Dat was ook een effect van de behandeling. Gelukkig gaat het nu goed met mij."

ONDERZOEK Ze weet dat veel meer ex-patiënten van lymfeklierkanker te kampen hebben met late effecten van de behandeling van lymfeklierkanker. ,,Er moet heel veel onderzoek komen, ten eerste om mensen beter te maken. Nog steeds gaan er mensen dood aan de ziekte. Maar ook onderzoek om beter te onderzoeken of men de late effecten kan verminderen. Dat is mijn motivatie om mee te doen aan deze actie. En als je dan hoort dat hier in het dorp een jong meisje het heeft, dan heb ik helemaal zoiets van: er moet zoveel mogelijk geld binnenkomen."

Meer informatie over de actie van Diny is te vinden op www.dehollandse100.nl/actie/diny-ruizendaal-go.

advertentie
advertentie