De oude gemeentewerf aan de Molenstraat ligt nu nog vol materialen, maar straks komen hier
De oude gemeentewerf aan de Molenstraat ligt nu nog vol materialen, maar straks komen hier Hans Veltmeijer

Appartementen in Molenstraat stap dichterbij

21 februari 2019 om 06:48 lokaal

SOEST Woningbouw op het terrein van de voormalige gemeentewerf aan de Molenstraat is een stap dichterbij gekomen. Het college heeft besloten met woningcorporatie De Alliantie in zee te gaan om een wijkje met zoveel mogelijk sociale huurwoningen voor starters en senioren te realiseren. Op het volkstuinenterrein komt een woonzorgcomplex.

Hans Veltmeijer

Die circa twintig appartementen voor, waarschijnlijk, licht dementerenden worden gebouwd door projectontwikkelaar Amvest. De volkstuinen worden verplaatst naar grond dat richting de Soester Eng ligt. Beide nieuwbouwprojecten staan gepland op een fraaie plek, met deels uitzicht op het open akkerbouwgebied dat ligt op een 150.000 jaar oude stuwwal. ,,Dit vraagt om een zorgvuldige ruimtelijke inpassing en wij willen daarom ruimtelijke randvoorwaarden opstellen", schrijft het college aan De Alliantie in een brief waarin het besluit wordt medegedeeld dat Soest voor deze woningcorporatie heeft gekozen.

ONTHEFFING Die andere grote corporatie, Portaal, bezit al veel woningen. De Alliantie veel minder maar die heeft onder andere al wel sociale woningbouw in de Molenstraat. 'Clustering' van bezit wordt door Soest als een pluspunt gezien. Er zijn meer argumenten voor de keuze. Beide corporaties hebben Soest niet als kerngebied en hebben daarom een ontheffing nodig om hier te mogen ontwikkelen. Soest wil De Alliantie gehouden als ontwikkelende woningcorporatie en in 2020 verstrijkt de vergunning. Met dit project in de steigers is er een goed argument om de ontheffing te verlengen. Voor Portaal is deze kwestie minder urgent omdat deze corporatie tot 2025 een vergunning heeft. Bovendien zijn er met deze corporatie al afspraken over nieuwbouw in Soesterberg.

LASTIGE OPGAVE Ook bestaan er prestatieafspraken met De Alliantie. In de periode 2019-2023 zou de corporatie 170 sociale huurwoningen moeten realiseren. Wethouder Harrie Dijkhuizen hoopt dat er met de nieuwbouw aan de Molenstraat enkele tientallen daarvan kunnen worden weggestreept. Dat wordt tijd want in 2016 voorzag een vijfjarenplan in 200 nieuwe sociale huurwoningen. Drie jaar later is er nog niet één gerealiseerd. Dijkhuizen beaamt dat dit 'niet goed is gegaan'. ,,Het is het vorige college niet gelukt. Het blijft een lastige opgave, want de bouw van sociale huurwoningen is bijna niet betaalbaar."

GEVOLG VAN MOTIE Dijkhuizen verwacht niet dat het een volledig sociaal huisvestingsproject zal worden. Er zullen met duurdere koopwoningen kostendragers moeten komen. De fase van rekenen, tekenen en plannen breekt nu aan voor De Alliantie. ,,En als de plannen niet haalbaar blijken, dan proberen we het met een andere ontwikkelaar."

De bouwplannen zijn een gevolg van een vrijwel raadsbreed aangenomen motie van 8 november vorig jaar. De volksvertegenwoordigers bepaalden dat op deze plek zo snel mogelijk betaalbare woningen voor starters en senioren moeten komen. Om woningen te realiseren op de plek, moet er een nieuw bestemmingsplan komen. De omwonenden hebben vorige week een brief van Soest ontvangen over de stand van zaken.

advertentie
advertentie