Afbeelding
Eempers

Expositie ‘snoepwinkel’ voor spotters

15 augustus 2020 om 17:01 Kunst

SOESTERBERG Het is een ‘snoepwinkel’ voor vliegtuigspotters, de buitenexpositie bij het Nationaal Militair Museum (NMM) op vliegbasis Soesterberg. Met foto- en filmcamera’s, maar ook met in eerste instantie niet direct verklaarbare attributen als rolmaten en kleurstalen zwermen ze rond de toestellen die ze normaal niet te zien krijgen. Ze zijn immers niet in de museumcollectie opgenomen maar staan in depot, te wachten op een definitieve bestemming. Voor de zweefvliegtoestellen die op een steenworp afstand landen en dalen hebben ze geen oog.

Jan van Steendelaar

Eén van de trekpleisters die uit de depotloods naar buiten zijn gerold is de Russische MIG. Een spotter uit Enschede vertelt dat het toestel uit Polen komt. Een groep enthousiastelingen uit het oosten van het land heeft het destijds gekocht, waarna het blikvanger werd op vliegbasis Twenthe. Toen deze in 2008 werd gesloten, kwam de MIG in het Militaire Luchtvaart Museum terecht dat toen op Kamp van Zeist was gevestigd. Toen het daar na 45 jaar In 2014 werd gesloten, verhuisde het toestel met het grootste deel van de collectie mee naar het nieuwe Nationaal Militair Museum op de vliegbasis, waar het in depot kwam.

Met een tiental andere toestellen uit de opslagloods kwam het vorige week naar buiten, waar het veel belangstelling trok. Dat gold trouwens ook voor de F-4 Phantom, het laatste gevechtstoestel van het Amerikaanse squadron dat van 1969 tot 1987 het ‘huistoestel’ op Soesterberg was.

Maar ook de Starfighter, Hawker Hunter, Fokker S 14, FK 86, NF-58, de Grumman Tracker, de Hawker Hunter, Thunderflash en zelfs de speciale Cessna van de US Air Force stonden in de spotlights. ,,Het is goed dat ze de toestellen niet verstoppen maar af en toe naar buiten brengen,” zegt een jonge spotter die de toestellen voor het eerst van zo dichtbij kan bekijken.

BUITENLAND Het zijn niet alleen de hobbyisten uit Nederland die voor de unieke gelegenheid naar Soesterberg komen. Ook uit het buitenland zijn bezoekers gekomen. Zoals de man uit België die op Facebook had gelezen over de buitenexpositie. Hij heeft uiteraard zijn camera bij zich om zoveel mogelijk ‘foto’s te trekken’ zoals hij het noemt en daarna ‘een afstap te maken’, wat hij, onbekendheid met de uitdrukking ziende, uitlegt als ‘een biertje pakken.’

MODELBOUW Er is ook een groepje modelbouwers. Ze werken aan verschillende miniatuurtjes op schaal en doen dat zo nauwkeurig, dat ze niet alleen gekomen zijn om de technische werking en de juiste positie van de onderdelen vast te leggen, maar ook zeker willen zijn van de originele kleurstelling. Ze hebben dan ook hele ritsen kleurstalen bij zich en zijn soms wel een kwartier bezig om bij iedereen die meekijkt ook maar de geringste twijfel weg te nemen over de juistheid van de kleur.

Een bezoeker vindt dat er vaker zulke buitenexposities moeten zijn van materiaal dat opgeslagen is. Er zouden wat hem betreft ook meer evenementen georganiseerd moeten worden. Maar hij beseft dat dit niet mogelijk is. ,,Het is jammer dat het totale vliegveld is overgedragen en dat defensie niets meer over het terrein te zeggen heeft. Dat is een gemist kans,” zegt hij.

Onder de bezoekers zijn ook fanatiekelingen die geen gelegenheid laten schieten om min of meer klassieke vliegtuigen van dichtbij vast te leggen. Een spotter vertelt dat hij thuis een kamer heeft ingericht als archief waar hij zijn unieke verzameling van over de hele wereld bewaart. En dat niet alleen. ,,Wie om een foto vraagt, hoeft niet eens zoveel geduld te hebben, want alles is zo gerubriceerd dat ik hem zo tevoorschijn haal.’’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie