Monique Veenstra is nog lang niet klaar met de belevenissen van haar opa bij de Amsterdamse politie.
Monique Veenstra is nog lang niet klaar met de belevenissen van haar opa bij de Amsterdamse politie. Astrid van den Hoek

Monique Veenstra uit Soest werkt aan tweede boek over ‘agent 1218’

12 april 2022 om 07:30 Historie

SOEST Monique Veenstra bracht in 2021 het boek ‘Het testament van agent 1218’ uit, een uitwerking van door haar opa Marten Veenstra getypte velletjes papier met spraakmakende zaken uit de tijd dat hij bij de Amsterdamse politie zat. Reacties op het boek leidden weer tot nieuwe verhalen, genoeg voor een tweede boek.

Door Astrid van den Hoek

Het eerste boek is echt de brontekst, vindt ze. ,,Zo had mijn opa het opgeschreven en dat heb ik zo authentiek mogelijk uitgegeven. Op dat moment heb ik niet beseft dat er zoveel meer was”, begint Monique Veenstra haar verhaal. Ze was het laatste kleinkind in de familie en pas net geboren toen haar opa Marten Veenstra overleed, maar juist zij stuitte op de door haar opa achtergelaten documenten en besloot er wat mee te doen. 

Opa Veenstra, met kraagnummer 1218, was tussen 1915 en 1955 rechercheur bij de Amsterdamse politie. Het eerste boek geeft een inkijkje in hoe ‘rechercheren’ er aan toe ging in een tijd zonder internet, camerabeelden en DNA. Maar ook is het een tijdsdocument van zaken die destijds speelden. 

,,Achteraf bleek de moord op de Majellatoren, die in het boek genoemd wordt, een heel bekende moordzaak”, vertelt Monique. ,,Het boek is terecht gekomen bij de familie van de moordenaar uit die zaak...”

In de Soester Courant van woensdag 13 april het hele verhaal van Monique Veenstra en Agent 1218 en het vervolg.

advertentie
advertentie