Een van de vijftig overgebleven exemplaren van het Fallschirmjägergewehr FG42.
Een van de vijftig overgebleven exemplaren van het Fallschirmjägergewehr FG42. Eigen foto

Historisch geweer uit Duitsland in Nationaal Militair Museum Soesterberg

Historie

SOESTERBERG Het Nationaal Militair Museum heeft een bijzonder wapen aan de collectie kunnen toevoegen, een Fallschirmjägergewehr FG42. Voor gamers is het te herkennen aan videogames die aan de Tweede Wereldoorlog zijn gerelateerd, zoals Battlefield V.

Het geweer is in 1942 in opdracht van Hermann Göring ontwikkeld voor de bewapening van Duitse parachutisten. Door samenwerking met het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie heeft het museum dit bijzondere geweer in bezit gekregen. Het is door de politie in beslag genomen bij een verzamelaar die hiervoor niet de nodige vergunningen bezat. Doordat de politie de historische waarde van het stuk besefte, is het niet vernietigd, maar overgedragen aan het NMM om te bewaren in de rijkscollectie. Hiermee is het beschikbaar voor onderzoek en presentaties in de toekomst.

Het revolutionaire ontwerp van het wapen werd geen succes en uiteindelijk zouden er dan ook niet meer dan 7000 exemplaren van worden gemaakt in 1942-’43. Dit exemplaar is van het eerste model, waarvan er slechts 2000 zijn gemaakt. Hiervan zijn er wereldwijd zo’n vijftig bewaard gebleven. Hoewel het ontwerp niet goed functioneerde tijdens de oorlog, zou de FG42 wel de basis vormen voor diverse naoorlogse wapensystemen.

advertentie
advertentie