Afbeelding
Eempers

Oudste harnas van Nederland in Nationaal Militair Museum

19 juni 2020 om 10:30 Historie

SOESTERBERG Het harnas van Karel van Egmond, hertog van Gelre (1467-1538), tevens het oudste harnas van Nederland, is vanaf 1 juli tijdelijk te bewonderen in het Nationaal Militair Museum. Het harnas hangt sinds de jaren ’60 in de Eusebiuskerk in Arnhem op vijf meter hoogte en is nu, voor het eerst in zestig jaar, te zien op slechts 1,5 meter afstand. 

Al vijf eeuwen lang hangt in de Eusebiuskerk in Arnhem een kastje met daarin een biddende figuur in harnas. Het is het beeld van de hertog van Gelre. De hertog kreeg na zijn dood in 1538 een fraai praalgraf in de Eusebiuskerk. Gedurende het bombardement van Operation Market Garden in 1944 ging het beeld verloren in een brand. Het harnas kwam gehavend uit de puinhopen tevoorschijn. Vanwege de restauratie van de Eusebiuskerk worden het gerestaureerde harnas en beeld tot eind dit jaar in het NMM tentoongesteld. 

Het originele harnas van hertog Karel van Gelre: één van de topstukken uit de Gelderse en nationale geschiedenis. Het is het oudste nog in takt gebleven harnas van Nederland. Het bijzondere is dat zowel de drager als de maker van het harnas bekend zijn. De hertog droeg het tijdens zijn strijd voor de onafhankelijkheid van Gelre; de maker was Jan van Calis die evenals Karel van Gelre in de Eusebiuskerk begraven ligt.

advertentie
advertentie