Afbeelding
zooniverse.org

Online speuren naar archeologische resten op Utrechtse Heuvelrug

6 april 2020 om 06:35 Historie

SOEST (ANP) Vanachter de eigen computer meespeuren naar archeologische resten op de Utrechtse Heuvelrug. Dat kan vanaf maandag 6 april, met het project Erfgoed Gezocht.

De Utrechtse Heuvelrug beslaat een gebied van 400 vierkante kilometer. Het is onmogelijk voor archeologen alleen om dit enorme gebied volledig te onderzoeken. Eerder al zijn veel grafheuvels gevonden, maar er ligt volgens de initiatiefnemers van Erfgoed Gezocht ongetwijfeld nog veel meer interessants.

CROWDSOURCING Deelnemers kunnen op de site erfgoedgezocht.nl, na een korte uitleg, op een hoogtekaart speuren naar resten en die markeren. Burgers zijn in dit project dus onmisbaar als nieuwe wetenschappers. Elke kaart wordt door minimaal 30 mensen onderzocht, wat zorgt voor een betrouwbare steekproef. Uiteindelijk gaan archeologen en vrijwilligers eropuit om de locaties te onderzoeken.

Erfgoed Gezocht is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden en Landschap Erfgoed Utrecht, in opdracht van de provincie Utrecht en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Eerder vond het project ook al plaats op de Veluwe.

advertentie
advertentie