Vervlogen tijden.
Vervlogen tijden. Archief Eempers

Vliegbasis Soesterberg hart van fietsevenement

21 september 2022 om 13:45 Evenementen

SOESTERBERG Zondag stappen in Soesterberg zo’n 500 mensen op hun (wielren)fiets, gravel- of mountainbike. Vanaf de voormalige vliegbasis vertrekken zij op elf verschillende routes met afstanden tussen de 27 en 150 kilometer door het hart van Nederland. Bijzonder is, dat deelnemers ook hun hartgezondheid kunnen laten monitoren. Het is de eerste keer dat dit evenement, onder de naam CYCLE NL, georganiseerd wordt door de Hartstichting. 

Met de 50.000 euro die de fietsers bij elkaar hebben gebracht, kunnen wetenschappers onderzoek doen naar oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen. De deelnemers dragen ook direct bij aan de (eigen) hartgezondheid. Bewegen verlaagt de bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten. 

WETENSCHAP Tijdens het evenement kunnen de deelnemers meedoen aan (burger)wetenschap. Ze leveren data over hun gezondheid voor en na het fietsevenement. Namelijk bloeddruk, bloedsuiker, gewicht, lengte, buikomvang en saturatie. Hiermee krijgen de fietsers (meer) inzicht in hun vitale functies en welke invloed bewegen heeft op het lichaam. De Hartstichting wil op deze manier mensen meer betrekken bij hun hartgezondheid.

De Nederlandse editie van Cycle volgt op het succes van Cycle Paris en Cycle Berlin. Hans Snijder, directeur van de Hartstichting: ,,We weten dat veel mensen graag in beweging komen voor het hart. Maar meerdaagse etappes en langere afstanden (Parijs 600 km en Berlijn 700 km) zijn niet voor iedereen haalbaar. Daarom wilden we het aanbod uitbreiden. Nederland heeft een perfecte infrastructuur met zo’n 32.000 kilometer aan fietspaden. En met 23 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, is Nederland een fietsland bij uitstek. Het lag voor de hand om ook hier een fietsevenement op te zetten.” 

BROEDVOGELS Er zijn meerdere routes in een bosrijke omgeving. Vanwege de verschillende afstanden en ondergronden, is het evenement toegankelijk voor sportieve fietsers van verschillende niveaus. De voormalige vliegbasis Soesterberg, is vanwege broedvogels jaarlijks alleen een korte periode open voor grote evenementen en daarom bijzonder als startpunt voor deze gebeurtenis.

Meedoen aan het evenement is tot op de dag zelf mogelijk. Alle informatie is te vinden via de website van de organisatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie