Afbeelding
NOS

Rutte: kabinet wil coronavirus ‘korte klap’ geven met hele brede maatregelen

Corona

SOEST (ANP) Alle huisgenoten van een besmette persoon moeten weer verplicht in quarantaine. Ook mensen die gevaccineerd zijn. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten om het aantal besmettingen terug te dringen, zo maakte premier Mark Rutte op een persconferentie bekend.

Het kabinet wil het coronavirus met heel brede maatregelen ,,een harde klap” geven, zegt demissionair premier Mark Rutte. Dat is ,,een hele vervelende boodschap”, erkent hij. Maar: ,,dat virus zit overal, door het hele land, in alle sectoren en onder alle leeftijden.” 

2G en 3G Het demissionaire kabinet wil ondernemers de keuze geven of zij alleen mensen binnenlaten die beschermd zijn tegen het coronavirus door een vaccinatie of recente besmetting (2G), of ook mensen die door middel van een test laten zien dat zij niet besmet zijn (3G). Die keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca, en heeft wel gevolgen voor de overige spelregels.

Als een café of restaurant ervoor kiest alleen gevaccineerde of herstelde mensen toe te laten, gelden verder geen beperkingen. Wanneer ook mensen met een negatieve testuitslag welkom zijn, moet iedereen in de zaak op een vaste plek zitten. Wetgeving op dit vlak is nog in voorbereiding, zegt premier Mark Rutte.

THUISWERKEN Werknemers moeten weer veel meer gaan thuiswerken, zegt demissionair premier Mark Rutte. Het advies wordt nu om thuis te werken tenzij het echt niet anders kan. Vorige week adviseerde het kabinet minstens de helft van de werktijd thuis te werken. Volgens Rutte nemen veel mensen de oproep om thuis te werken al ter harte, maar ,,het zou beter zijn als nog meer mensen dat zouden doen. Omdat op het werk veel contacten plaatsvinden, en afstand houden op het werk blijkt in de praktijk heel lastig te zijn.”

De oproep om thuis te werken tenzij het niet anders kan is ,,een oproep aan werknemers maar zeker ook aan werkgevers”, aldus Rutte.

ONDERWIJS In het mbo en het hoger onderwijs mogen nog maar 75 personen tegelijkertijd in een ruimte zijn. Dat is volgens het demissionaire kabinet nodig om het aantal besmettingen daar tegen te gaan. Tijdens examens of tentamens mogen er wel meer studenten en docenten in een zaal aanwezig zijn. De maatregel gaat vanaf aanstaande zaterdag in en geldt voor minstens drie weken.

SINTERKLAASINTOCHT Sinterklaasintochten kunnen doorgaan als burgemeesters dat goedvinden. Er leefden grote zorgen of de intochten konden doorgaan, omdat het kabinet met nieuwe coronaregels komt. Een van die regels is het houden van 1,5 meter afstand, daar waar niet om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd.

STEUNMAATREGELEN Het demissionaire kabinet komt ,,op de kortst mogelijk termijn” met extra steun voor ondernemers die getroffen worden door de aangescherpte coronamaatregelen. Dat heeft premier Mark Rutte beloofd tijdens de coronapersconferentie. Rutte spreekt van ,,een zeer ingrijpend pakket” dat ,,opnieuw om ondersteuning vraagt voor ondernemers.” Hoe die steun er precies uit komt te zien en hoeveel extra geld ervoor beschikbaar komt, is nog niet duidelijk.

Het RIVM denkt dat er nog 18.000 mensen met corona in het ziekenhuis kunnen komen. Daarvan komen er 3500 op de intensive care. Dat kan de zorg niet aan, zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. ,,De gevolgen zijn te groot.” Door maatregelen te treffen, hoopt het kabinet dit aantal coronapatiënten te spreiden, zodat ze niet tegelijk in het ziekenhuis belanden.

Het demissionaire kabinet wil het coronatoegangsbewijs ook verplicht gaan stellen bij niet-essentiële winkels en dienstverleners, bijvoorbeeld kappers. ,,Bij de supermarkt kun je naar binnen, bij de woonwinkel laat je je QR-code zien”, zegt zorgminister Hugo de Jonge.

Theater- of concertzalen mogen vanaf zaterdag maximaal 1250 mensen per zaal ontvangen. Voorwaarde is dat iedereen in het publiek een vaste zitplaats en een coronatoegangsbewijs heeft, zei demissionair premier Mark Rutte vrijdag tijdens de coronapersconferentie. Culturele instellingen, waar ook bioscopen onder vallen, hoeven zich echter niet te houden aan de verplichte sluitingstijd die voor niet-culturele evenementen gelden. Zo moeten bijvoorbeeld kerstmarkten en congressen om 18.00 uur eindigen.

Het dragen van een mondkapje in een concertzaal is niet nodig. Die maatregel geldt niet voor locaties waar bezoekers een coronatoegangsbewijs moeten laten zien.

advertentie
advertentie