Afbeelding
NPO (screenshot)

Premier Rutte: ‘Derde golf onvermijdelijk’

2 februari 2021 om 19:55 Corona

SOEST De ‘harde’ lockdown wordt tot 2 maart verlengd. Dat betekent dat onder meer niet-essentiële winkels, musea, dierentuinen, bioscopen en theaters gesloten blijven. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen bekend gemaakt. De basisscholen gaan maandag onder voorwaarden weer open, net als de kinderopvang, en winkels mogen vanaf 10 februari open voor het afhalen van bestellingen. Het middelbaar onderwijs gaan niet voor 1 maart open.

Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team (OMT) opnieuw om advies over ,,het hele pakket aan maatregelen”. Dat advies wordt eind deze week verwacht. Dan wordt ook een beslissing genomen over de avondklok.

DETAILHANDEL Niet-essentiële winkels mogen 10 februari weer open voor het afhalen van bestellingen. Deze bestel- en afhaalregeling houdt in dat mensen spullen telefonisch of online kunnen bestellen en later ophalen in de winkel. Aan de regeling worden wel een aantal strikte voorwaarden gesteld. Klanten mogen de producten alleen afhalen bij een afhaalpunt buiten de winkel. Zaken die toch klanten binnenlaten worden gesloten. Mensen moeten in hun eentje komen en binnen een vooraf afgesproken tijdslot de spullen ophalen. Tussen het moment van bestellen en het moment van afhalen moet bovendien minimaal vier uur zitten, om “funshoppen” te voorkomen, aldus Rutte. 

Alle niet-essentiële winkels zijn medio december gesloten. Op dit moment kunnen klanten wel spullen bestellen, maar die moeten dan worden thuisbezorgd. 

ONDERWIJS De middelbare scholen blijven zeker tot 1 maart dicht, zei Rutte. Wanneer het voortgezet onderwijs weer opengaat, dan moet men daar 1,5 meter afstand houden. Een aantal scholen onderzoekt nu hoe sneltesten en afstand houden werkt in de praktijk. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen eindexamenleerlingen nog wel naar school. De buitenschoolse opvang blijft tevens gesloten. De BSO’s blijven enkel open voor noodopvang. 

Het basisonderwijs kan 8 februari open.  Als er een leerling besmet blijkt moet de hele klas (inclusief leraar) vijf dagen in quarantaine. Volgens het OMT is het openen van de basisscholen verantwoord, omdat kinderen individueel minder bijdragen aan de besmettingen dan volwassenen. Dat geldt tevens voor de Britse variant. Het virus wordt voornamelijk onder volwassenen verspreidt.

R-GETAL Het kabinet bevindt zich in een spagaat, oppert Rutte. De besmettingen van de ‘oude variant’ nemen namelijk langzaam af. Zonder de Britse variant waren zelfs versoepelingen mogelijk geweest. Het reproductiegetal van de oude variant van het coronavirus is nu 0,85, maar de besmettingsgraad van de Britse variant bedraagt 1,3. Dat betekent dat elke 100 personen gemiddeld zo’n 130 personen besmetten. ,,Om de snelle opkomst van de Britse variant kunnen we niet heen’’, aldus Rutte. 

AVONDKLOK De avondklok loopt vooralsnog 10 februari om half vijf ‘s ochtends af. Volgens Rutte wist het kabinet bij de invoering al dat het effect ervan niet direct duidelijk zou zijn. Daarvoor zijn tenminste twee weken nodig, aldus Rutte. De avondklok ging zaterdag 23 januari in.

Volgens Hugo de Jonge biedt de nieuwe ‘routekaart’ visie en richting. ,,Nu worden we nog door maatregelen beschermd, op een gegeven moment door vaccinaties’’. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie