Afbeelding
Pixabay

Lockdown tot en met 9 februari: ‘Nog meer thuiswerken, nog minder bezoek’

12 januari 2021 om 19:42 Corona

SOEST De lockdown wordt met drie weken verlengd, en duurt tot en met dinsdag 9 februari. Dat heeft minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie dinsdagavond bekend gemaakt. De verlenging is nodig omdat de besmettingscijfers nog niet voldoende zijn teruggelopen en Nederland te maken heeft met de dreiging van de Britse coronavariant, aldus minister-president Mark Rutte. 

Dat is een ,,enorme tegenvaller en een lastige boodschap’’, beaamt Rutte. De beelden uit Londen zijn echter ,,alarmerend en dat is zacht uitgedrukt.”

MAATREGELEN Hoewel Rutte oppert dat er dankzij de vaccins licht aan het einde van de tunnel gloort ,,duurt het nog wel even’’. Omdat de verlengde lockdown een grote impact heeft op ondernemingen, vindt het kabinet het nog meer van belang om bedrijven financieel te steunen. ,,Dat is een kwestie van fatsoen en solidariteit.” 

ONDERWIJS De huidige maatregelen met betrekking tot de scholen, blijven zoals ze zijn, aldus Rutte. ,,Iedereen is het erover eens dat de sluiting van scholen grote problemen met zich meebrengen.” Voor leraren, ouders en studenten. Daarom wilt het kabinet kijken of het basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer open kunnen. 

Leerlingen op middelbare scholen moeten weer 1,5 meter afstand van elkaar gaan houden. Leerlingen moesten die afstand al van docenten houden, maar nog niet van elkaar. Dat moest eerder wel, maar die maatregel werd in de zomer losgelaten. De maatregel geldt de komende weken alleen voor eindexamenleerlingen. Zij zijn de enigen die nog naar school gaan. Andere klassen volgen vanwege de lockdown thuisonderwijs, tot en met 9 februari.

AVONDKLOK Tijdens de persconferentie werd gesproken over een avondklok: ,,Een ingrijpende maatregel waarop niemand zit te wachten.” Daarover is aan het OMT advies gevraagd. Rutte wil eerst weten wat de effecten kunnen zijn van zo’n maatregel en wat een mogelijk alternatief is. ,,We moeten het maximale doen.” Het doel van de avondklok is vooral om thuisbezoek te beperken. 

REIZEN ,,Teveel mensen pakken nog te gemakkelijk het vliegtuig”. Rutte roept Nederland op om in het land te blijven ,,tot en met maart, boek geen reizen.” Uitzonderingen zijn zakelijke reizen met een groot economisch belang. 

BRITSE VARIANT Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid verwacht dat de Britse variant van het coronavirus de overhand zal krijgen in Nederland. Tot op heden zijn er zeker honderd gevallen van het nieuwe virus gemeld in Nederland. Deze zijn voornamelijk te herleiden naar de uitbraak van de Britse variant op een basisschool in Bergschenhoek. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen besmet. Volgens De Jonge is deze variant verantwoordelijk voor 2 tot 5 procent van het totaal aantal besmette personen.

Dat getal gaat hoogstwaarschijnlijk nog oplopen: ,,Wie de dramatische berichten en beelden uit Londen op zich laat inwerken weet: het kan heel snel veel erger worden’’, aldus de minister. De Britse variant is vooral besmettelijker dan eerdere coronavarianten.

De minister-president benadrukt om met maximaal twee mensen buiten te zijn en maximaal twee mensen thuis te ontvangen. Over eventuele versoepelingen wilt Rutte verder geen uitspraken doen.

advertentie
advertentie