Afbeelding
Pixabay

Kabinet overweegt om avondklok in te voeren

12 januari 2021 om 09:15 Corona Coronavirus

SOEST (ANP) De invoering van een avondklok volgende week ligt voor het kabinet als serieuze optie op tafel. Ingewijden bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws hierover.

Eerder heeft een meerderheid van de Tweede Kamer uitgesproken tegen de invoering van de avondklok te zijn. Ook in het kabinet zitten alle partijen niet op een lijn. D66 heeft aangegeven geen voorstander te zijn. Daarnaast is er veel weerstand van de burgemeesters en ook de politiebonden zien het invoeren van een avondklok niet zitten.

BRITSE VARIANT Maar door de komst van de Britse variant van het virus denkt het kabinet nu toch weer aan de invoering van de avondklok. Dat komt omdat er weinig anders meer voor handen is.

De avondklok moet zorgen dat mensen minder de deur uit gaan en bij elkaar op bezoek gaan. De Britse variant van het virus is vermoedelijk veel besmettelijker dan de ‘gewone’ variant.

Vorige maand verklaarden de burgemeesters in het Veiligheidsberaad ook al geen avondklok te willen. Die zou lastig te handhaven zijn.

VOORGELEGD Een bron verwacht dat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge de avondklok dinsdagavond tijdens hun persconferentie ook niet gaan aankondigen. Mogelijk zullen ze het zeggen dat het een optie is en dat het aan de Kamer wordt voorgelegd.

Het OMT zou in zijn laatste rapport aan het kabinet de avondklok ook niet hebben geadviseerd. De avondklok kwam tijdens het Catshuisberaad afgelopen zondag weer serieus op tafel te liggen.

Vorig najaar werd ook nagedacht over de invoering van de avondklok. Toen was het de bedoeling dat de maatregel alleen zou worden ingevoerd in enkele regio’s met de meeste besmettingen. Uiteindelijk zag het kabinet er toen vanaf.

HANDHAVEN De politiebonden voorzien grote problemen bij de handhaving van een eventuele avondklok. ,,We doen liever een beroep op het gezond verstand van de mensen. Daar moeten we het mee redden”, zegt voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV. ,,Ik ben bang dat politie en boa’s een avondklok niet kunnen handhaven, we kunnen niet op iedere straathoek controleren.” 

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) krijgt dinsdag veel bezorgde reacties van leden, die waarschuwen voor de consequenties van een avondklok. ,,Het wordt heel intensief voor de handhaving. We hebben nu al moeite met het verwerken van alle 112-meldingen en het dichten van roosters. Een avondklok betekent een flink capaciteitsprobleem”, zegt Struijs.

,,Voor wie geldt de avondklok wel en voor wie niet? Er zijn mensen die werken bij grote bedrijven die 24 uur draaien, zij zouden een pasje moeten krijgen.” De vakbondsbestuurder heeft contact met politiebonden in Italië, waar een avondklok geldt: ,,Italiaanse collega’s zeggen dat de politie zichtbare controles moet houden op alle grote verkeerspunten. Vanuit veiligheidsperspectief zijn we geen voorstander van een avondklok. We lopen al op eieren qua sterkte.”

OVER HET RANDJE ANPV-voorzitter Simonis voorziet dat Nederlanders zich niet aan een avondklok houden. ,,Nederlanders zijn niet zo’n gehoorzaam volk, daar zit ons grootste probleem. Het gaat om het gedrag van mensen. Dat zie je aan het aantal auto’s op de weg, het is gewoon veel drukker dan tijdens de lockdown in het voorjaar. We houden ons er gewoon niet aan. Nederlanders gaan graag over het randje. Dat zien we ook bij het huidige beleid. Het advies is om niet te reizen, maar als er twee sneeuwvlokken vallen in Limburg, lopen alle wegen vol.”

Het kabinet maakt dinsdagavond waarschijnlijk bekend dat de lockdown met drie weken verlengd wordt. Ook zal er opnieuw worden aangedrongen om niet op reis te gaan. Er zouden nog te veel niet-noodzakelijke reizen worden ondernomen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie