Afbeelding
Pixabay

Medewerkers acute zorg worden zo snel mogelijk gevaccineerd

2 januari 2021 om 11:39 Corona Coronavirus

SOEST (ANP) Mensen die in de acute zorg werken, worden zo snel mogelijk gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken, maar ook om bijvoorbeeld ambulancepersoneel.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt zo snel mogelijk met een plan van aanpak, melden de zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark. Uiterlijk maandag moet duidelijk zijn wat de kortst mogelijke termijn is waarop de vaccinatie van deze groep van circa 30.000 mensen kan beginnen.

Deze vervroegde vaccinatie van medewerkers in de acute zorg zal niet voor 8 januari kunnen plaatsvinden. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), op NPO Radio 1. Volgens hem kost de voorbereiding enige tijd.

,,De verdeling van het vaccin, dat met -70 graden moet worden bewaard en komt in batches van duizend stuks, kost gewoon een aantal dagen tijd”, aldus Kuipers. ,,Het kost tijd om draaiboeken te maken en vaccins uit te rollen.”

ACHTER DE SCHERMEN De woordvoerster van Kuipers laat weten dat er de afgelopen dagen volop achter de schermen is overlegd sinds Kuipers en ic-voorman Diederik Gommers minister De Jonge woensdagavond in Nieuwsuur opriepen om zorgpersoneel als eerste te vaccineren, liefst vanaf 4 januari al. De Jonge zei toen dat hij daar niet voor maandag op zou terugkomen.

De eerste 10.000 doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech werden op tweede kerstdag afgeleverd bij distributeur Movianto in Oss. Inmiddels liggen daar nu ruim 150.000 vaccins opgeslagen. Per persoon zijn twee prikken nodig.

Waarschijnlijk worden verspreid over het land tien ziekenhuizen aangewezen waar medewerkers in de acute zorg hun eerste prik kunnen halen. De ‘gewone’ vaccinatiecampagne begint zoals gepland op vrijdag 8 januari op drie van de 25 GGD-priklocaties, in Veghel, Houten en Rotterdam.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie