23 van de 70 bewoners van Daelhoven zijn tijdens de tweede coronagolf besmet geraakt met COVID-19. Vier van hen zijn als gevolg hiervan overleden.
23 van de 70 bewoners van Daelhoven zijn tijdens de tweede coronagolf besmet geraakt met COVID-19. Vier van hen zijn als gevolg hiervan overleden. Johan van Beek

Corona: 23 besmettingen en vier sterfgevallen in Soester Verpleeghuis Daelhoven

27 oktober 2020 om 12:24 Corona

SOEST In Verpleeghuis Daelhoven in Soest zijn tot dinsdagmorgen 23 bewoners besmet geraakt met corona. Van hen zijn er inmiddels vier bezweken aan de gevolgen van het virus. Dat bevestigt een woordvoerster van Zorginstelling Lyvore.

In Molenschot, de twee Wiekslag-vestigingen en in Soesterberg in De Heybergh, ook allemaal locaties van Lyvore, zijn geen besmettingen vastgesteld.

In het verpleeghuis aan de Graanakker wonen zeventig mensen met dementie of een lichamelijke beperking. Een onbekend aantal medewerkers zit thuis vanwege een besmetting, maar de zorg in Daelhoven kan nog worden geboden, zegt de woordvoerster. In sommige gevallen wordt medewerkers gevraagd om een of meer extra diensten te draaien.

De Brug, De Bilthuysen, Lyvore beschikt -in tegenstelling tot in het voorjaar- over een eigen teststraat. Medewerkers met klachten die zouden kunnen duiden op coronabesmetting, kunnen zich daar laten testen en krijgen nog dezelfde avond te horen of ze besmet zijn of niet. Bij een negatieve testuitslag betekent dit dat de medewerker niet eerst in quarantaine moet, maar de volgende dag meteen weer aan het werk kan.

Wat bij Daelhoven opvalt, is dat -gemiddeld genomen- het ziektebeeld bij coronapatiënten milder is dan in het voorjaar. Er zijn ook patiënten volledig hersteld van de gevolgen van COVID-19. Maar dat maakt het verdriet bij nabestaanden van overleden bewoners niet kleiner, beseffen ze bij Lyvore.

Lyvore probeert in Daelhoven de bezoekregelingen zo soepel mogelijk te houden. Het verpleeghuis helemaal op slot doen voor familie, zoals in het voorjaar, wil de zorginstelling niet meer. Het kan afhankelijk van de situatie wel zo zijn dat een (kleinschalige) woongroep tijdelijk dicht gaat en bezoek daar dus even niet mogelijk is.

(Meer in de Soester Courant van woensdag 28 oktober)

Door Johan van Beek

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie