Afbeelding
NOS/livestream

Nieuwe corona-maatregelen: ‘Hard ingrijpen is nu noodzakelijk’

28 september 2020 om 19:26 Corona Coronavirus

SOEST Werk thuis tenzij het echt niet anders kan. Beperk je reisbewegingen. Alle sport zonder publiek en sportkantines dicht. Horeca moet om 22.00 uur dicht. Dat zijn enkele van de nieuwe maatregelen die het kabinet maandagavond heeft afgekondigd.

Het kabinet grijpt hard in om de snelle groei van het aantal coronabesmettingen te stoppen. Vanaf dinsdagavond 18.00 uur wordt het leven in heel Nederland voor drie weken verder aan banden gelegd, kondigde premier Mark Rutte maandag in een vervroegde persconferentie aan. De situatie rond het coronavirus in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is inmiddels “ernstig”, en maakt hard ingrijpen noodzakelijk. Rutte stelt daarnaast vast “dat veel andere regio’s ook die kant opgaan”.

,,Het aantal besmettingen loopt zo snel op dat we dreigen achter het virus aan te lopen”, aldus Rutte. Daarom neemt het kabinet landelijk maatregelen om het virus te stoppen. Die worden dinsdag om 18.00 uur van kracht, en blijven drie weken gelden.

THUISWERKEN Een aantal maatregelen was eerder op de dag al uitgelekt. In de horeca moeten de lichten om 21.00 uur aan en gaat de tent een uur later dicht. Verder moet thuiswerken de norm worden. Werkgevers die er niet aan meewerken riskeren uiteindelijk zelfs tijdelijke sluiting van twee weken, als het kantoor een besmettingsbron wordt.

GROEPEN Binnen mogen nog maar dertig personen samen zijn. Thuis wordt aangeraden nog maar drie gasten te ontvangen (kinderen tot 13 jaar vallen hier niet onder). De groepsgrootte buiten gaat naar maximaal 40 personen. Er gelden wel een aantal uitzonderingen zoals bij demonstraties, culturele instellingen, dierentuinen en bedrijven. Vorige week gaf het kabinet al aan scholen zo lang mogelijk open te willen houden.

WINKELS Daarnaast worden er maatregelen genomen in winkels. In de Randstad geldt het advies een mondkapje te dragen. Dat is geen plicht, maar winkeliers mogen klanten die geen mondkapje (willen) dragen wel weigeren. Aan het OMT vraagt het kabinet verder een advies over bredere inzet van mondkapjes. Aan het OMT vraagt het kabinet verder een advies over bredere inzet van mondkapjes. En supermarkten worden verplicht om twee per dag een uurtje in te lassen voor kwetsbare groepen. 

Voor alle zogenoemde contactberoepen gaat een registratieplicht gelden. Bijvoorbeeld kappers moeten dus, net als horecagelegenheden, aan hun klanten vragen om contactgegevens achter te laten.

SPORT Bij alle sportwedstrijden (prof, amateurs en jeugd) is drie weken lang geen publiek toegestaan. ,,Het is niet dat de sector het slecht doet”, zei premier Mark Rutte over de sportbranche. ,,Maar we hebben het virus niet voldoende kunnen terugdringen. Alle spelers, profs en amateurs, en toeschouwers leiden tot veel reisbewegingen en sociale contacten. We kunnen blijven sporten, maar even zonder aanmoedigingen vanaf de kant en de tribunes. De sportkantines gaan dicht.”

VAKANTIE Mensen wordt gevraagd zo weinig mogelijk te reizen. Je mag wel op herfstvakantie gaan, zei Rutte. ,,Als je wilt uitpuffen moet dat kunnen.” Maar eenmaal op je vakantielocatie blijf je daar en ga je bijvoorbeeld niet “funshoppen”.

GEDRAG ,,We doen ons best, maar het virus doet het beter”, zei Hugo de Jonge over de maatregelen. ,,Het zijn stevige maatregelen, maar die gaan het virus er niet onder krijgen. Dat doen we namelijk zelf, met ons gedrag kunnen we het virus beteugelen.”

BASISREGELS Beide bewindslieden benadrukten dat mensen zich aan de basisregels moeten houden. Dat gebeurt nu onvoldoende. Daarom probeert het kabinet het aantal contactmomenten van mensen te beperken. Als het niet werkt moeten we terug naar de lockdown van maart, waarschuwde zorgminister Hugo de Jonge.

advertentie
advertentie