De aanbevelingen van de Kinderraad: kleurig weergegeven voor de premier.
De aanbevelingen van de Kinderraad: kleurig weergegeven voor de premier. Mayke Mobile

Coronamanifest Kinderraad op weg naar premier Rutte

16 juli 2020 om 17:00 Corona

SOEST Het coronamanifest is de deur uit. Vijf aanbevelingen staan er in, gepresenteerd op een speelse en kleurrijke manier. Dat kan premier Mark Rutte allemaal niet ontgaan.

Want naar hem in het manifest onderweg. Het is opgesteld na een debat tussen 24 leerlingen van twaalf basisscholen. Zij hadden daarvoor met hun klasgenoten allemaal op school ook al van gedachten gewisseld. Wat te doen in coronacrisis? Hoe moeten we ons gedragen en wat willen we graag zolang er geen vaccin is en deze situatie voortduurt?

IDEEËN Het waren vragen die aan de orde kwamen toen het project in juni werd gestart. Rutte had daar zelf daarvoor al de aanzet toe gegeven. Tijdens een van de persconferenties die hij gaf over coronamaatregelen, vroeg hij de kinderen en jongeren in ons land na te denken en met ideeën te komen voor hoe we met de coronacrisis zouden kunnen omgaan.

Na een poosje pakte Stichting Eemvallei (het bestuur van vijftien openbare basisscholen in Soest, Soesterberg, Bunschoten, Woudenberg, Scherpenzeel, Barneveld en Nijkerk) de suggestie van de minister-president op. Om er iets mee op de scholen te doen, werd in Soest Stichting Balans erbij betrokken. Jochem Janssen kreeg twaalf scholen enthousiast. Daar gingen ze in klassikaal verband brainstormen en na drie weken mochten twee klassenvertegenwoordigers naar het gemeentehuis om - met enkele ideeën op zak - zitting te nemen in de Kinderraad.

EENSTEMMIG In de raadszaal vonden de laatste beraadslagingen plaats en kwamen de scholieren snel eenstemmig tot een manifest dat op één A-viertje past. Dat werd donderdag verstuurd naar de premier. Wellicht dat hij - na het lezen ervan - een persconferentie inlast. Met gebarentolk uiteraard.

Johan van Beek

advertentie
advertentie