Afbeelding
Eempers

Oud ontmoet jong bij brandweer

25 maart 2023 om 19:50 Activiteiten

SOEST ,,Als ik dit allemaal zie, hebben wij ons leven in de waagschaal gesteld.” Een oud-brandweerman liet er zaterdag tijdens de reünie van oud-leden van de honderdjarige Vereniging Vrijwillige Brandweer van Soest geen twijfel over bestaan: het materieel waarover de brandweer beschikt ten opzichte van de afgelopen veertig jaar is volgens hem steeds beter geworden. ,,De auto’s zijn te vergelijken met computers.”

Niet alle vrijwilligers konden de reünie in de kazerne aan de Lange Brinkweg volledig meemaken. Tijdens de lunch kwamen kort na elkaar twee alarmmeldingen binnen voor een medische hulpverlening. Daarvoor moesten drie wagens uitrukken.

Interim voorzitter Edgar van Wijk herinnerde eraan dat de gemeente begin jaren twintig van de vorige eeuw de brandweer die toen nauwelijks een organisatie vormde te (re)organiseren. Op 3 juli 1923 was de officiële oprichtingsdatum. In de loop van tientallen jaren is er veel veranderd. Jarenlang heeft de vereniging veel invloed gehad op de keuzes die gemaakt moesten worden voor zowel materieel, huisvesting en het benoemen van vrijwilligers. Nu is de brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en is de vereniging vooral een personeelsvereniging.

Burgemeester Rob Metz: ,,We staan hier ook met mensen die veertig jaar hebben gediend en misschien wel met vijf brandweergeneraties.” Hij prees de brandweermannen en -vrouwen. ,,Jullie doen machtig mooi en uitermate belangrijk werk en zorgen ervoor dat inwoners zich veilig kunnen voelen”.”

,,In dit werk moet je zo op elkaar kunnen vertrouwen, dat de banden tussen brandweermensen bijna als familie aanvoelen. Soms is het ook daadwerkelijk familie en zie je dat het brandweerschap overgaat van vader op zoon.” Hoewel de brandweerorganisatie van de gemeente is overgegaan naar de Veiligheidsregio voelt burgemeester Metz zich nog steeds de opperbevelhebber van de brandweer. ,,Ik heb het daarom graag over ,mijn brandweer.’ Jullie hebben een groot hart voor de samenleving en verdienen grote dank en waardering.”

Postcommandant Martijn Steman richtte zich tot de oud-leden en zei dat zij op een geweldige manier een bijdrage hebben geleverd aan de brandweer. Doorzettingsvermogen, flexibiliteit en de kracht om te veranderen kenmerken de brandweer door de jaren heen. ,,Vrijwilligheid is een groot goed waar wij, maar zeker ook de burgers van onze gemeente, zuinig op moeten zijn.

Namens de jubileumcommissie nodigde Harrie Tolboom de gasten, een zestigtal oud-leden, onder wie de 93-jarige oud-voorzitter Richard Buss, uit voor de activiteiten. Die bestonden uit het bezichtigen van de voertuigen, een kleine expositie van memorabilia, een uitgebreide fototentoonstelling van vooral inzetten door de jaren heen, en een dia- en filmpresentatie.

Na de lunch, met de twee uitrukken voor de dienstdoende ploegen, werd de reünie besloten met een demonstratie autobrand blussen vroeger en nu. Daarna was er nog gelegenheid om herinneringen op te halen, waarbij oude verhalen een nieuw leven kregen.

Door Jan van Steendelaar

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie