De uiterst zeldzame kommavlinder
De uiterst zeldzame kommavlinder Herman van den Bijtel

Aandacht voor ‘vliegers op de vliegbasis’ tijdens Utrechtse Natuurdagen

6 juli 2021 om 15:10 Activiteiten

SOESTERBERG Utrechts Landschap organiseert deze week de Utrechtse Natuurdagen, met als thema ‘Vliegers op de vliegbasis’. Van donderdag 8 tot en met zaterdag 10 juli kunnen natuurliefhebbers kennismaken met zeldzame vlinders, bedreigde vogels, nieuw ontdekte sluipvliegen en alles wat boven Park Vliegbasis Soesterberg vliegt. Zaterdag is er op de vliegbasis een publieksdag met activiteiten voor jong en oud.

,,Park Vliegbasis Soesterberg is goud voor de natuur”, vertelt directeur-rentmeester Saskia van Dockum. ,,Er leven zoveel verschillende soorten vliegers. In indrukwekkende aantallen of juist weinig en zeldzaam. Alles bij elkaar vormen ze een goed functionerend ecosysteem. Een kraamkamer voor de Heuvelrug die ons keer op keer blijft verrassen. Tijdens de Utrechtse Natuurdagen verwelkomen we iedereen die het leuk vindt om hier meer over te leren. In een afwisselend programma delen we de kennis over dit waardevolle natuurgebied.”

EXCURSIE Tijdens de publieksdag kunnen bezoekers van 10.00 tot 17.00 uur op de vliegbasis kennismaken met de vliegers van het natuurgebied. Shelter 610 is op deze dag het middelpunt van alle activiteiten. Ieder uur vertrekt er een fietsexcursie onder begeleiding van een gids. Tijdens deze excursie komen bezoekers op plekken die zijn afgesloten voor publiek. 

De vliegbasis kan ook op eigen gelegenheid worden verkend. Vanaf het sheltergebied vertrekt een nieuwe QR-route, waarbij bezoekers hun eigen weg langs bijzondere punten in het gebied kunnen bepalen. Via de telefoon komen zij vervolgens meer te weten over de natuur en geschiedenis van de vliegbasis.

Op het terras bij Shelter 610 kunnen natuurliefhebbers genieten van de mooie omgeving met een kopje koffie of thee. Kinderen kunnen er knutselen en mee met een camouflagespeurtocht onder begeleiding van een gids. Voor de camouflagespeurtocht is het raadzaam om vooraf aan te melden, want het aantal plekken is beperkt.

SYMPOSIUM Op donderdag 8 juli organiseert Utrechts Landschap daarnaast een online symposium voor natuurliefhebbers, ecologen, beleidsmakers en onderzoekers. Vooraanstaande sprekers uit het vakgebied vertellen over de unieke status van het gebied: wat maakt het ecosysteem zo geschikt voor de vliegers? En wat is het belang van dit natuurgebied in lokaal, nationaal en zelfs internationaal perspectief? Het symposium is na aanmelding voor iedereen gratis te volgen. 

Meer informatie en aanmelden voor de activiteiten kan via www.utrechtslandschap.nl/utrechtsenatuurdagen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie