Maks Mulder, met huidige poes en zijn prentenboek over Kleine Poes.
Maks Mulder, met huidige poes en zijn prentenboek over Kleine Poes. Privéfoto

Maks Mulder beschrijft avonturen van Kleine Poes; Spelend leren over het leven

Achtergrond

SOEST De verhaaltjes, opgedragen aan al zijn poezen ooit, lagen al een tijdje klaar. Met de illustraties van Anneke Dukker erbij, zijn de ‘20 avonturen van Kleine Poes’ van Soester Maks Mulder nu klaar om de wijde wereld in te gaan.

Ooit begon hij ze te schrijven voor zijn geliefde en enige dochter Sanne. Bewust liet Maks Mulder, oud schoolmeester, maar ook muzikant en schrijver, haar opgroeien in een wereld waarin spelen en creativiteit de boventoon voeren. ,,Ik kon verveeld naast haar badje erbij gaan zitten, omdat je nu eenmaal op zo’n kindje moet letten als ze in het water speelt, of ik kon er voor ons beide een leuke tijd van maken. En dus pakte ik mijn waterpistool en spoten we de hele boel nat, terwijl ik haar ondertussen onder andere de fabels van Jean de La Fontaine bijbracht en leerde wat de hoofdstad van Honduras is. Heerlijk nutteloze info.”

IN HET MOMENT Mulder vertelt het met een glinstering in zijn ogen, nog duidelijk nagenietend. Het boekje is uiteindelijk mooier geworden dan hij in de verste verte had kunnen dromen. ,,Dat komt vooral door de prachtige tekeningen van Anneke die zo naadloos bleken aan te sluiten op de verhaaltjes. Nu het boekje uit komt, is mijn dochter er te oud voor. Maar ik hoop dat heel veel andere kinderen er plezier aan beleven, alleen lezend, net de letters machtig, of samen met hun ouders die eruit voorlezen. Ook uit boekjes kun je op een leuke manier zoveel oppikken en samen of alleen even helemaal in het moment zijn.”

MAINE COONE Daar gaat het volgens Maks Mulder om in het leven. Genieten van de kleine dingen. Durven blijven spelen, en dan zelf de spelregels bepalen. Misschien net zoals Kleine Poes, de kitten die al spelend de wereld om zich heen ontdekt. Mulder: ,,De verhaaltjes over Kleine Poes zijn geïnspireerd op de belevenissen van al de poezen die ik ooit gehad heb: Swoopie, Kitje, Joes, Pluis, Tutje, Bram, Beer, Brammetje, Beertje, Bob en Bouffje. Misschien nog wel het meest gebaseerd op poes Bob, een Maine Coon. Ik denk wel de meest gefotografeerde poes in Soest. Ik had ‘m als kleintje gekocht met mijn dochter Sanne, en hij groeide uit tot een poes van 15,5 kilo. Liep een beetje uit de klauwen. Iedereen die ‘m ontmoette, wilde met ‘m op de foto. Het was daarnaast een echte doerak.”

Mulder, met een glimlach van oor tot oor: ,,Rijd of wandel je door de Dorresteinweg waar ik woon en werk en zie je een slapende poes in een vensterbank? Dan moet je je maar bedenken dat dat zo maar eens Kleine Poes zou kunnen zijn.”

KOPEN Iedereen die een gratis voorproefje wil van het prentenboek waarvan er exclusief 200 beschikbaar zijn, kan een email sturen naar makstic@hetnet.nl. Een boek bestellen á 15 euro kan via hetzelfde mailadres, ook is het prentenboek te koop bij Boekhandel Van de Ven in winkelpromenade Soest-Zuid en op zaterdagmiddag bij het kinderboekenantiquariaat Anna in Driebergen. Ook voor de kopers is er een verrassing. Die krijgen bij het boekje namelijk een muzikale bonus, ingespeeld door Maks zelf op zijn gitaar, toegezonden via email.

door Melissa Hofland

advertentie