Afbeelding
Jan van Steendelaar

Accubrand in caravan op camping Duynparc

17 juli 2022 om 16:04 Overig

SOEST Na het blussen van de camperbrand op een terrein aan de Belvédèreweg kwam een tweede melding binnen, van een accubrand in een caravan op camping Duynparc aan de Birkstraat. De brandweer hoefde niet te blussen, maar kon volstaan met het in een bak water onderdompelen van de accu. De eigenaar kreeg het advies deze 24 uur in het water te laten liggen.

Jan van Steendelaar

Toen de eigenaar ontdekte dat de fietsaccu oververhit was geraakt, demonteerde hij hem en bracht het naar buiten. Dat was de eerste noodzakelijke maatregel omdat het een chemische brand is waarbij giftige stoffen vrijkomen. Met een gewone koolzuursneeuw-, schuim- of poederblusser is een accubrand niet uit te krijgen. Daarvoor is een speciaal blusmiddel nodig. Langdurig onderdompelen volstaat ook.

De oorzaak van de accubrand in de caravan op Duynparc is niet bekend. Meestal is die te herleiden tot schade in de accu die tot brand kan leiden. De schade ontstaat vaak als een fiets omvalt of bij het onjuist monteren van de accu. Dan kan door kortsluiting een heftige chemische reactie ontstaan met brand als gevolg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie