Afbeelding
Eempers
UPDATE

Politie: ‘Explosie oorzaak brand in Soest’

24 november 2023 om 14:38 Brand

SOEST De brand in een gebouw met verschillende wooneenheden in Soest is ontstaan door een explosie. Er ging een harde knal aan de brand vooraf. Dat stelt de politie na een eerste onderzoek. De recherche zet dat onderzoek nu voort en is op zoek naar getuigen. Ook camerabeelden kunnen de politie helpen.

door Jan van Steendelaar

Opzet wordt niet uitgesloten. Getuigen hebben tegenover de politie verklaard dat iemand via het dak van het gebouw is gevlucht. Getuigen wordt verzocht te bellen met 0900-8844. Wie liever anoniem wil blijven kan bellen naar 0800-7000. Er zijn  al getuigen verhoord, vermoedelijk bewoners van het pand dat is opgedeeld in veertien wooneenheden.

Bij de brand op de hoek van de Koninginnelaan en de Nieuwstraat heeft de brandweer een bewoner uit z’n kamer op de bovenverdieping moeten halen. Hij werd door ambulanciers nagekeken op rookinhalatie. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis, evenmin als de andere bewoners.

Het gebouw waar vrijdagnacht een uitslaande brand woedde, wordt door de politie als plaats delict beschouwd. Dit betekent dat er onduidelijkheid bestaat over de oorzaak van de brand en dat er onderzoek naar gedaan wordt.

Alle bewoners konden op tijd hun kamer uit. Ze werden niet door brand- of rookmelders maar door medebewoners gewekt. Behalve de brandweer werd ook een ambulance opgeroepen. Geen van de bewoners raakte gewond. Ze werden in de buurt opgevangen. Later zou de gemeente op zoek gaan naar vervangend onderdak. Alle kamers zijn tijdelijk onbewoonbaar verklaard.

VLAMMEN

De brand woedde op de begane grond en werd om 02.35 uur gemeld. Toen de brandweer aankwam, sloegen de vlammen al uit de ramen. De eerste inzet was gericht op het controleren of alle bewoners in veiligheid waren. Daarvoor moesten alle deuren worden geforceerd.

Het vuur werd met twee stralen bestreden. Ook de hoogwerker werd ingezet om een overzicht te krijgen van de brand en eventuele doorslag vast te stellen. Daarvan bleek geen sprake te zijn. Het ook gealarmeerde korps van Baarn verleende hand- en spandiensten. 

Ondanks de hevigheid van de brand was het vuur snel onder controle. Enig sloopwerk binnen en het nablussen vergden nog geruime tijd. Gedurende de inzet van brandweer en politie was het kruispunt Koninginnelaan-Nieuwstraat afgesloten.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie