Wouter Terlouw aan zet tegen Noah tijdens het NK schaken
Wouter Terlouw aan zet tegen Noah tijdens het NK schaken Harry Gielen / https://www.flickr.com/photos/harrygielen/52911702488/in/album-72177720308411811/

Wouter Terlouw uit Soest is beste schaker tot 12 jaar van Nederland

21 mei 2023 om 12:43 Sport Deel je nieuws

In Rijswijk organiseerde de KNSB van 18 t/m 20 mei het Nederlands jeugdschaakkampioenschap in de D-categorie t/m 12 jaar. Op drie dagen streden de beste 52 jeugdschakers in 9 ronden Zwitsers om de titel. Voormalig Nederlands kampioen Wouter Terlouw, lid van de Soester schaakclub, was een week eerder al online jeugdkampioen geworden. Dit was echter geen een garantie voor succes, want enkele sterke spelers ontbraken bij het online toernooi en er waren drie spelers met een hogere rating in Rijswijk.

Op Hemelvaartsdag ging Wouter goed met de toernooi-spanning om en ondanks enkele kleine foutjes werden alle partijen gewonnen. Op vrijdag begon Wouter weer met een winst, maar in de vijfde partij maakte Wouter in een gelijk eindspel tegen Oscar Zecha een foutje, waardoor die partij verloren ging. Wouter stond in de tussenstand nu gedeeld derde, maar wist deze teleurstelling goed te verwerken en won de laatste partij op vrijdag. Na zes rondes stond Wouter gedeeld tweede, een half puntje achter favoriet Noah Ritzerveld.

Zaterdag begon met een partij tegen Noah waarbij Wouter met zwart speelde. Dit was een alles-of-niets partij, want alleen winst voor Wouter zou betekenen dat hij nog kans hield op de titel. Wouter speelde de Kalashnikov Siciliaans, een agressieve opening waarbij zwart snel een pion offert voor een gevaarlijke aanval. In een spannende partij wist Wouter na 61 zetten te winnen. Hierdoor stond Wouter bovenaan met vier achtervolgers op een half puntje.  De sterk spelende Andy Lei uit Zeist werd verslagen in de achtste ronde en daardoor was een winst in de laatste ronde voldoende voor de eindzege. Vanuit een goede stelling werd het helaas toch remise. Zowel Noah als Oscar wisten hun partij wel te winnen, waardoor er een spannende barrage gespeeld moest worden voor de eerste plek.

Ondanks deze tegenslag, had Wouter toch al heel snel weer zin in het snelschaken om de titel. In de eerste partij van de barrage won Noah van Oscar. De partij van Wouter tegen Noah begon niet goed door een foute zettenvolgorde en Wouter stond eigenlijk gelijk verloren, totdat Wouter een truc speelde en Noah een vreselijke vergissing begin en de toren verloor. Wouter kwam terug in de partij en wist uiteindelijk zelfs te winnen. Het kwam nu aan op de laatste partij: Wouter had voldoende aan een gelijkspel en Oscar moest winnen om verdere barrages af te dwingen. Wouter speelde  met wit de Catalaanse opening en de partij bleef lang in balans, totdat Wouter met zijn toren binnendrong en materiaal won. Wouter won daarmee de barrage met 2-0.

Als Nederlands kampioen mag Wouter naar het wereldkampioenschap in Egypte, dat in oktober plaats vind en maar liefst 2 weken duurt. Nummer twee Noah gaat naar het Europees kampioenschap in Roemenië.

Wouter Terlouw tegen Noah tijdens het NK schaken
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie