De Soester Rijk Heere (2e van links) met vanaf links zijn teamgenoten Merlin Belmon, Ruben Claasen en Simon Claasen.
De Soester Rijk Heere (2e van links) met vanaf links zijn teamgenoten Merlin Belmon, Ruben Claasen en Simon Claasen. ZPC Amersfoort

Nederlands estafetterecord Soester zwemmer Rijk Heere

Overig

SOEST De zeventienjarige Rijk Heere uit Soest heeft sinds deze week een Nederlands record op zijn naam staan. Dat boekte de zwemmer met zijn teamgenoten Merlin Belmon, Ruben Claasen en Simon Claasen op de 4x100 meter vrije slag.

Deze jeugdploeg van ZPC Amersfoort deed dat in een 25 meter bad in de categorie tot 18 jaar. Het acht jaar oude record van PSV werd door Heere en ploeggenoten met de snelste tijd ooit (3.52.68) uit de boeken geschrapt. De bijdrage van Heere was met 51.29 aanzienlijk snel en daardoor mde-bepalend voor de geslaagde recordpoging.

Daar had maandag rond het middaguur niemand rekening mee gehouden. Toen de vooraankondiging van de lockdown doorsijpelde, besloot ZPC Amersfoort de voor komend weekeinde geplande recordwedstrijden naar voren te schuiven en nog op maandagmiddag te houden. Amper een uur voordat Heere het bad indook, kreeg hij speciaal verlof van het Baarnsch Lyceum.

Heere en zijn teamgenoten hadden zich gefocust op een nieuw nationaal record op de 4x100 vrij. Dat lukte omdat de vier zwemmers allemaal in uitstekende vorm verkeerden. Voorlopig zal Heere zijn conditie op peil moeten houden met hardlopen en fietsen.

advertentie