Jinte leert voor de afwisseling zo nu en dan ook in het bos.
Jinte leert voor de afwisseling zo nu en dan ook in het bos. Privéfoto

De examens van Jinte de Jong (18)

23 mei 2023 om 15:30

Jinte de Jong (18) zit op het vwo van het Griftland College. In de Soester Courant doet ze wekelijks verslag van hoe ze haar examenperiode beleeft.



SOEST In het bos al wel eens gestuit op jonge vrouwen die met boeken en stapeltjes papier (samenvattingen) in de hand elkaar overhoren? Een van hen kan zomaar Jinte de Jong (18) uit Soest zijn, eindexamenleerling van het Griftland College.


Melissa Hofland

,,De dagen lopen deze weken een beetje in elkaar over. Lange dagen, met veel soort weekenden tussendoor. Je raakt toch wat uit je normale ritme. Iedereen is gespannen. Het gaat allemaal over school. Wat heb jij dan, en dan? Het zijn eigenlijk allemaal een beetje dezelfde soort gesprekjes. Dus ik probeer toch een beetje afwisseling aan te brengen in de lange dagen langzaam leren aan mijn bureau. Onder andere door te leren in het bos", vertelt Jinte maandagavond.


KLACHTEN Ze heeft er die dag een examen Engels op zitten en volgt met veel plezier scholieren.com waarop alle perikelen rondom examens landelijk worden gedeeld in blogs. ,,Er is veel geklaagd over het examen Engels vandaag, en dan specifiek opgave 5. Ik snapte 'm wel. Het was inderdaad wel een wat raar format, heel anders dan ooit eerder gemaakte toetsopgaven, met ook veel moeilijke woorden. Al met al heb ik over dit examen het gevoel dat ik 'm oké gemaakt heb. Dus, gelukkig maar."

FAMILIERONDREIS Nog maar vier examens te gaan. Gisteren scheikunde, en daarna nog bedrijfseconomie, biologie en frans. ,,Vrijdag heb ik mijn laatste examen. Ik kijk er enorm naar uit. Niks meer moeten. Mijn zusje is dan ook klaar met haar examens. Zij doet mavo examen, dus dat gaan we thuis natuurlijk even vieren. En dan 's avonds met vrienden zeker wat leuks doen." 


FAMILIERONDREIS Maandag zit Jinte in het vliegtuig op weg met haar zus en moeder voor een rondreis langs familie. ,,Veel zin in, en dan afwachten tot 14 juni. Dan krijgen we de uitslag."