Emile Elling thuis in Soest aan de vooravond van zijn vertrek naar Spanje.
Emile Elling thuis in Soest aan de vooravond van zijn vertrek naar Spanje. Hans Veltmeijer

Emile Elling uit Soest fietst naar Spanje dankzij én voor immuuntherapie

17 augustus 2021 om 15:04 Overig

SOEST De 70-jarige Emile Elling is met zijn e-bike onderweg naar de Spaanse Costa Blanca. Een maand trekt hij voor de reis uit. Vier jaar geleden had hij als blaaskankerpatiënt weinig uitzicht meer. Hij greep zijn laatste strohalm met experimentele immuuntherapie.  

De halfjaarlijkse controle in het Anthoni van Leeuwenhoek (AVL), het Nederlands kanker Instituut, is weer goed verlopen. Nog één zo’n check en hij hoeft maar eenmaal per jaar langs te komen bij zijn specialist. De kanker is er nog wel, maar de situatie is stabiel. ,,Het zijn nu speldenknoppen en eerst waren ze zo.” En Emile Elling maakt een rondje met zijn duim en wijsvinger van enkele centimeters doorsnede.

ROLSTOEL In 2013 begon het onheil. Er was blaaskanker geconstateerd en hij besloot tot een kunstblaas, gemaakt van zijn eigen dunne darm. Na de geslaagde operatie werden er later in Meander toch weer uitzaaiingen geconstateerd. De behandeling verhuisde na een second opinion naar het AVL. Zijn toestand ging op en neer, tot hij in 2017 verslechterde. Hij kreeg een chemokuur, als laatste redmiddel. Maar daar werd hij zo door verzwakt dat hij in een rolstoel belandde.  

UITGELOOT Intussen was hij uitgeloot om mee te doen aan een experiment met immuuntherapie. Nog ongewoon toen bij blaaskanker. Hij kreeg een tweede kans omdat oncoloog Van der Heijden zag dat chemotherapie voor Elling geen optie was. Twintig procent kans op herstel werd hem in het vooruitzicht gesteld. Hij greep de strohalm en begon aan een traject van twee jaar. Elke drie weken kreeg hij in Amsterdam antistoffen toegediend om zijn immuunsysteem te versterken, stoffen die ter plekke in het ziekenhuislaboratorium waren gemaakt. 

Het ging steeds beter, al had hij de nodige bijwerkingen. Na een jaar voelde Elling zich zo goed dat hij besloot te stoppen met de therapie. De jeuk over zijn hele lichaam werd hem te machtig. ,,Dat vond de dokter geen goed idee, maar ik heb het toch gedaan.”

ALTIJD HOOP In 2015 was hij al eens aan een verre fietstocht begonnen, naar Santiago de Compostela. Zijn vrouw Trees reed ter begeleiding met de volgauto achter hem aan. Halverwege besloten ze dat het welletjes was geweest. Nu gaat hij helemaal in zijn uppie, met zijn bagage in een fietskarretje. Hij wil ermee een voorbeeld zijn voor lotgenoten en uitdragen: ‘Geef nooit op, er is altijd hoop. Als je voor een experimentele behandeling open staat, moet je het gewoon doen’.    

SPONSOREN Slapen doet hij in hotels waar hij goed kan slapen, eten en zichzelf verzorgen. Want leven met een kunstblaas is niet zo eenvoudig, weet hij. Het eindpunt is Guardamar, onder Alicante. Zowel zijn reuma- als kankerspecialist gaven hem groen licht. Doen, als je daar zin in hebt, zeiden ze. Het mooiste aan zijn avontuur vindt hij ‘lekker elke dag op de fiets zitten en andere mensen ontmoeten’. Hij gaat hartje zomer naar het zuiden. Vrienden verklaarden hem voor gek. ,,Maar ik vind het lekker om met 30 graden te fietsen.”

Wie Emile Elling wil sponsoren om bij te dragen aan verder onderzoek naar immuuntherapie kan contact met hem opnemen via emile@tremile.com.

Door Hans Veltmeijer

advertentie
advertentie